Letošní hnízdění labutího páru na rybníku v Drozdovicích neskončilo dobře. Tři mláďata z pěti uhynula už v červnu, zbývající dvě 17. července zřejmě uštval v Kolářových sadech pes. Jak z Večerníku víte, vyšetřování druhého případu převzala Policie ČR, která po několika urgencích uvolnila výsledky, k nimž dospěla. Vysoký trest pro viníka ovšem nečekejte… Navíc jsme zjistili další zajímavou věc, v Prostějově se muž trestu nedočká.

Podezření na otravu prvních tří ptáčat vyvrátila pitva, odborníci se shodli na přirozeném přírodním výběru. O to větší pozornost věnovala prostějovská veřejnost zbývajícím labutím dětem. Jejich pozemskou pouť ukončil v pondělí 17. července v Kolářových sadech střet s volně pobíhajícím psem.

„Městská policie byla telefonicky upozorněna na incident v Kolářových sadech, kde měl volně pobíhající pes honit labutě. Po příjezdu na místo byla nalezena dvě uhynulá mláďata. Protože se jedná o neznámého pachatele, případ jsme předali Policii ČR,“ sdělil nám tehdy Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

Informaci potvrdila Večerníku i mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Oznamovatelka strážníkům uvedla, že majitele psa upozornila na nevhodné chování, ale byla neznámým mužem napadena slovními výhružkami. Na uvedeném místě byla následně nalezena dvě uhynulá mláďata labutí,“ uvedla Miluše Zajícová. Jak přidala, muž by mohl být obviněn z trestného činu týrání zvířat, ale i přestupku na bázi občanského soužití.

Majitele psa policisté záhy identifikovali, vyloučili ale, že by jeho volně pobíhající zvíře labutě zadávilo. Muž ho zřejmě nedokázal odvolat a on mláďata uštval. „S největší pravděpodobností podlehla kombinaci vyčerpání a stresu,“ prozradila před časem náměstkyně Marcela Župková.

Policisté, až po několika urgencích předminulý pátek odpoledne ústy zmíněné tiskové mluvčí sdělili výsledky vyšetřování. Pro obyvatele Prostějova, kteří osudy nešťastné labutí rodiny bedlivě sledovali a sledují, to není zrovna potěšující zpráva. „Ve věci případu úmrtí dvou labutích mláďat, ke kterému došlo v polovině července v Kolářových sadech, jsme provedli důkladné šetření a zajistili potřebnou dokumentaci. Na základě získaných materiálů se nepotvrdilo, že by byly naplněny znaky některého z trestných činů. V minulých dnech jsme proto příslušnému správnímu orgánu při Magistrátu města Prostějova spisový materiál odevzdali k projednání přestupku, který rozhodne dle svých kompetencí,“ sdělila Večerníku Zajícová. Na začátku celé kauzy přitom tvrdila, že by muž mohl být obviněn z trestného činu týrání zvířat, ale i přestupku na bázi občanského soužití.

Večerníku se podařilo kontaktovat náměstka prostějovského primátora Jiřího Rozehnala, jenž se k šetření vyjádřil: „Dozvídám se to až od vás a vůbec se mi to nelíbí. Budu se o příslušné dokumenty zajímat a s kolegyní Župkovou se následně poradíme o dalším postupu,“ přislíbil politik za hnutí ANO 2011.

Jak se Večerníku podařilo zjistit, i v případě ženy, která byla svědkem celé události a již majitel psa slovně napadl, se bude přestupkové jednání odehrávat v Olomouci. Důvodem je možná podjatost, muž byl totiž až do nedávna zaměstnancem Magistrátu města Prostějova...

Tak uvidíme, jestli ještě kauza labutí bude mít nějakého pokračování…