Tohle způsobilo velké pozdvižení. Zhruba před rokem měla být v lesích u Seče spatřena medvědice s mládětem. Pár se do regionu měl dostat ze sousedního Blanenska. Jenže nastražené fotopasti jejich výskyt na prostějovském území v průběhu uplynulého roku nepotvrdily. To ovšem neplatí o dalších větších dravcích: vlci se dle myslivců zejména ve Vojenském újezdu Březina vyskytují zcela běžně.

Naposledy se medvěd na Prostějovsku objevil ještě před rokem 1989, tehdy byl odchycen u Pivína. Podle informací Večerníku měla být medvědice s mládětem spatřena v oblasti kolem Seče. Nedlouho před tím měla být zvířata spatřena u Šebetova, což je vzdušnou čarou asi čtyři kilometry od Horního Štěpánova a necelých deset kilometrů od Seče.

Další potvrzení výskytu medvědice s mládětem se však již v průběhu celého uplynulého roku neobjevilo. „Přitom fotopastí je nastražených opravdu hodně. Pokud by tu medvědice byla, pak by bylo s podivem, kdyby ji alespoň jedna nezachytila,“ uvažoval Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku.

Jestliže tedy medvědice s mládětem skutečně prošla regionem, nepochybně skončila ve Vojenském újezdu Březina, který jako jediný poskytuje možnost relativně klidného života pro tak velkou šelmu. „Zda tam žijí medvědi netuším, ale vlci jsou tam určitě. Nedávno jeden z našich členů na jednoho z nich narazil. Samotného mě překvapilo, že Prostějovsko bylo zařazeno do oblastí, kde může být vlk za určitých podmínek utracen. Je to právě díky vojenskému prostoru, jinde je hustota osídlení taková, že by tu vlci na rozdíl od Beskyd či Jeseníků neměli dost klidu,“ konstatoval Procházka.