Tolik za sebou jedoucích traktorů městě snad ještě nikdy neprojelo. Celkem 30 zemědělských strojů ze dvou směrů dorazilo v polovině loňského září do Prostějova, aby se zástupci 22 zemědělských družstev z celého regionu zapojili do protestní akce. Zemědělcům se nelíbilo, že jim bruselští úředníci stále více diktují, jakým způsobem mají hospodařit na svých pozemcích. S odstupem času Večerník zapátral, zda měly protesty nějaký dopad…

Protestní jízdou chtěli zemědělci dle svých slov vyjádřit nesouhlas s nereálnými cíli české vlády a Evropského parlamentu v podobě tzv. Green Dealu, který dle nich může mít fatální dopad na zemědělskou výrobu a následně i potravinářství. „Bez ohledu na naši vlastní praxi nás Evropská unie nutí hospodařit způsobem, který zásadním způsobem zhoršuje efektivitu a výnosnost našich polí. Jedná se například o požadavek nechat čtyři procenta půdy úhorem,“ vysvětloval Josef Cetkovský, předseda ZD Určice a zároveň předseda Zemědělského svazu Prostějov, jehož členové se v drtivé většině do protestů zapojili.

Zajímalo nás tedy ale, zda protesty měly nějaký vliv na rozhodování česká vlády? „To, co bylo s Evropskou unií už dojednáno, to se nakonec nijak nezměnilo. Jednání s vládou sice proběhla, byly navrženy nějaké úpravy, ale pak se vláda změnila a všechno zůstalo při starém...,“ reagoval na aktuální dotaz Večerníku Josef Cetkovský, jemuž se nelíbí mimo jiné to, že větší podniky dostávají nižší dotace na hektar půdy než drobní zemědělci. „Dá se tedy říci, že protestní akce na něco možná upozornily, svůj účel však nesplnily. Pro nás je teď důležité, jak dopadneme na konci roku,“ pokračoval Cetkovský, podle něhož se dopady nerovnoměrné dotační politiky EU neprojeví hned. „V budoucnu mohou mít za následek snížení pěstování plodin, jako jsou cukrovka či chmel. Rovněž se mohou projevit v nedostatku krmiv pro živočišnou výrobu,“ uzavřel.