K výbuchu a následnému požáru rodinného domu v Otinovsi došlo minulý čtvrtek 21. září krátce po poledni.

Jednou obětí je stejně jako před pěti lety v Mostkovicích hasič, přičemž k neuvěření je, že dokonce někdejší kolega zemřelého ze stejné směny prostějovské jednotky. Oba muži mají za sebou i společnou minulost…

 

Tyto dvě tragédie se až mrazivým způsobem podobají. Minulý pátek to bylo přesně pět let od ničivého výbuchu v Mostkovicích, při němž zemřel muž, který ve svém domě skladoval obrovské množství výbušnin. A právě den před tímto tragickým výročím došlo k obdobné události. Ve čtvrtek 21. září v Otinovsi explodovala prodejna zábavní pyrotechniky, kterou u svého domu provozoval někdejší kolega zemřelého ze stejné směny prostějovských profesionálních hasičů. Jeho tělo se našlo zhruba 20 metrů od pravděpodobného místa exploze. Oba muži v minulosti spolupracovali, stáli mimo jiné za přípravou silvestrovského ohňostroje v Plumlově. Nikomu ze sousedů se tentokrát nic nestalo, škody na 11 okolních domech jsou však značné. Večerník se zajel na místo neštěstí podívat.

 

Shrňme si nejprve fakta. K výbuchu a následnému požáru domu v Otinovsi došlo uplynulý čtvrtek krátce po poledni. „Rychle po sobě se ozvaly dva silné výbuchy. Zahlédl jsem kouř a oheň. Okamžitě jsem volal na linku 112 a povolal také naše dobrovolné hasiče. Záchranné složky byly brzy na místě a odvedly opravdu skvělou práci. Za pomoc jsme jim moc vděční, sami bychom to nezvládli,“ nechal se slyšet v prvotních reakcích starosta Otinovse Petr Kolář. „Slyšel jsem dvě rány. U první rány jsem byl doma, při druhé už jsem byl na ulici, a jak to bouchlo, vyletěl nad stromem černý hřib. V tu chvíli jsem si myslel, že tam spadlo letadlo. Když jsem tam přišel, už mi bylo jasné, bylo to u souseda, který měl pyrotechniku, že mu zřejmě něco bouchlo. Doufal jsem, že to bouchlo, když tam nebyl, ale bohužel tam v té chvíli byl...,“ přidal pro blesk.cz usedlík Alois. „Vzápětí se na místě objevila podle něj spoustu lidí i hasičů. „Bouchla tam garáž, v sousedství byl ještě bílý baráček, který bohužel hořel,“ doplnil muž.

Na místo se postupně sjeli hasiči dvaceti dobrovolných i profesionálních sborů. Tělo jejich kolegy bylo dle záchranářů nalezeno zhruba 20 metrů od skladu, v němž muž provozoval obchod se zábavní pyrotechnikou. Ta stála v bezprostředním sousedství opraveného domu, kde žil s manželkou a dvěma nezletilými dětmi. Exploze poškodila celkem 11 okolních domů, nikdo ze sousedů naštěstí neutrpěl vážnější zranění. Tragickou událost s ohledem na možné spáchání trestného činu obecného ohrožení vyšetřují policisté. „Při záchranných pracích na objektu provozovny zábavní pyrotechniky bylo nalezeno tělo muže beze známek života. Zranění dalších osob se nepotvrdilo,“ potvrdila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Okolí výbuchu bylo uzavřeno

Do Otinovsi preventivně vyrazil i vrtulník záchranné služby, ten však nakonec odletěl s prázdnou. Kromě oběti se celý incident obešel beze zranění. Na místě zemřel majitel nemovitosti. „Zůstala po něm manželka, se kterou byl již velmi dlouho, a dvě děti. Mladší z nich začal letos chodit do první třídy. Právě pro ně to teď musí být neskutečně těžké,“ uvažoval například zdroj blízký rodině.

Samotné místo a jeho široké okolí byly během následujícího dne pro veřejnost zcela uzavřeny, řidiči jedoucí ve směru na Brno byli odkláněni již na křižovatce v centru obce. Policisté místo události zabezpečili policejní páskou, nedostali se za ni ani rodinní příslušníci, kteří k místu přišli s materiální pomocí pro své blízké. „Mám tam rodiče, neseme jim nějaké plachty, mají v domě poškozenou střechu a okna. Právě volali, že už mohou domů, ale jsou bez elektřiny, tak jim neseme aspoň nějaké jídlo,“ svěřila se médiím jedna z obyvatelek obce. S rodinou nakonec odešla s nepořízenou.

Poškozeným a pozůstalým poskytovali na místě pomoc policejní psychologové.

Identitu potvrdili kolegové

Hasiči na místě likvidovali následky exploze. Jednalo se zejména o poničené střechy, utržené tašky a plechovou krytinu. Profesionálové i četní dobrovolníci se starali mimo jiné o to, aby domy zajistili proti případnému dešti. V závěru uplynulého týdne pak oficiálně potvrdili i identitu zemřelého. „Smutnou situaci v průběhu zásahu doplnila informace o ztotožnění nalezené osoby beze známek života. Bohužel se jedná o našeho kolegu, tedy příslušníka sboru,“ potvrdili na svých internetových stránkách s tím, že na místě zemřel profesionální hasič Jiří P., který obchod provozoval. „Téměř veškerý sortiment si sami testujeme, abychom věděli, co prodáváme,“ visí na webu prodejny. Možná právě testování se stalo jejímu majiteli osudným. „Jiří P., budu vzpomínat. Odpočívej v pokoji, kamaráde,“ vzkázal zemřelému prodejci pyrotechniky a hasičovi Radomil.

Co bylo příčinou?

Vyšetřovatelé okamžitě začali pracovat s několika verzemi, jednou z nich je neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Pokračuje se v podrobnějším ohledání místa požáru a jeho okolí, zároveň probíhá zajišťování dalších důkazních materiálů,“ konstatovala Miluše Zajícová.

Připravovali ohňostroj v Plumlově

Podle zjištěných informací Večerníku uvedený hasič v oblasti zábavní pyrotechniky v minulosti spolupracoval s mužem, který zemřel po ničivým výbuchu v Mostkovicích. K tomu došlo 22. září 2018. „Znali se ze stejné směny u prostějovských profesionálních hasičů. Muž z Otinovsi vlastnil firmu a ten z Mostkovic mu pomáhal. Společně připravovali například silvestrovské ohňostroje v Plumlově, které se těšily velké oblibě. Po výbuchu v Mostkovicích s tím ovšem byl konec, on však prodával pyrotechniku dál. V tomto oboru byl machr, těžko tedy říct, jak je možné, že k něčemu podobnému došlo,“ prohlásila jedna ze žen, která oba muže dlouhodobě znala.

Čeká protější dům demolice?

Otázkou nyní zůstává zejména to, co bude dál s poničenými domy, poškozeny mají především střechy a okna. A přestože místo zásahu bylo pro veřejnost uzavřeno, z fotek poskytnutých hasiči vyplývá, že minimálně protější dům byl explozí zasažen snad ještě více než ten patřící mrtvému hasiči. Své přitom nepochybně udělala i voda, bez níž se hašení žádného požáru neobejde. V tuto chvíli tak nelze vyloučit, že stejně jako tři domy v Mostkovicích bude nakonec i tento barák srovnán se zemí. Podle Petra Koláře je o obyvatele dotčených domů postaráno. „Je zajištěno, že všichni lidé budou mít kde spát a spí pod střechou i v bezpečí. Ještě uvidíme, kolik materiálu bude třeba. Ohledně odhadu škody zatím vůbec nemáme tušení,“ řekl ČTK starosta s tím, že na obecním majetku jsou v řádu několika desítek tisíc korun. „Z pohledu statika to zatím vypadá, že nebude nutné žádný z domů demolovat. Nicméně jedna nemovitost po té explozi vyhořela, takže se teď bude řešit, zda zůstane zachována,“ dodal.

Vývoj situace v Otinovsi bude Večerník i nadále sledovat.

Explozí přibývá…

Podobnou situaci, jakou teď řeší v Otinovsi, zažili loni v červenci obyvatelé Olšan u Prostějova. Při výbuchu plynu tam tehdy zemřel sedmapadesátiletý majitel jednoho z rodinných domů, další dva lidé byli lehce zraněni. Policejní vyšetřování prokázalo, že úmyslně odmontoval přívodní plynovou hadici od sporáku a unikající zemní plyn zapálil. Kriminalisté prověřování tragické události uzavřeli v lednu a protože viník při explozi zemřel, byl případ odložen. Tlaková vlna poškodila dalších sedmnáct nemovitostí a dva automobily. Jejich majitelé museli nejčastěji řešit poškozená okna, dveře i fasády. Celková škoda přesáhla 12,5 milionu korun.

Ještě větší randál nastal v Mostkovicích. Dnes je tomu přesně 5 roků a 3 dny, co právě zde došlo k mohutné explozi, která poškodila zhruba desetinu všech domů v obci, přesněji 53 budov. Zemřel majitel domu, již výše zmíněný třiatřicetiletý profesionální hasič. Škody způsobené výbuchem a tlakovou vlnou šly desítek miliónů korun. demolice potkala nejen rodinný dům, kde došlo k explozi. Provedeným odborným zkoumáním bylo zjištěno, že výbuch byl způsoben pyrotechnickou zvukozábleskovou složí a zřejmě neodbornou manipulací. Zavinění další osoby bylo vyloučeno, a proto bylo další prošetřování v souladu se zákonem odloženo.