Je to dlouholetý problém, o kterém se diskutuje nejen v Prostějově. Ovšem zatímco v některých městech je to už různými vyhláškami zakázáno, prostějovský magistrát nad tímto nešvarem stále přivírá oči a nechává roznašeče reklamních letáků ničit majitelům jejich auta.

Řeč je o vkládání reklamních letáků za stěrače na předních sklech. Na tento nešvar už Večerník několikrát v minulosti upozornil, nic se ovšem nezměnilo a tento STÍN MINULOSTI tak nadále přetrvává...

Velmi negativní zkušenost má nově i Milan Svoboda z Prostějova. „Během mého nákupu mi byl umístěn reklamní leták na ‚ohana horor cirkus‘ za stěrač mého auta, stejně jako za stěrače většiny vozidel na celém parkovišti u nákupních center v Konečné ulici. Již pár desítek let se u aut stěrače schovávají pod přední kapotu a nejsou přizpůsobeny na tyto hovadské praktiky! Stěrače také něco stojí a rozhodně neslouží jako schránka pro reklamní letáky,“ láteří Milan Svoboda, který svoji stížnost napsal i na adresu magistrátu. „Je smutné, že toto není celostátně zakázané. Zákazy jsou jen v rámci měst, která si to upraví místní vyhláškou. Jako například v Uherském Hradišti. Zajímalo mě, jak je toto řešeno v Prostějově, ale bohužel jsem to nikde nedohledal. Připadá mi trošku nevhodné, když někdo může dávat letáky bez postihu a já jako řidič jsem kromě možného poškození auta ještě povinen tento reklamní nepořádek uklidit do koše,“ láteřil Svoboda.

Odpověď ze strany prostějovské radnice občana asi příliš nepotěšila. „Umisťování reklamních letáků za stěrače automobilů na svém území statutární město Prostějov nereguluje či nezakazuje žádným právním předpisem města. Takováto reklama se řídí zákonnou úpravou a jedná se o povolený způsob reklamy,“ uvedla Petra Vymazalová, referentka informační služby prostějovského magistrátu.

Řečeno jinými slovy, magistrát nedělá nic proti tomu, aby zabránil poškozování vozidel Prostějovanů...