Tak toto by určitě nechtěl zažít nikdo z nás... Petr M. z Prostějova čelil neobyčejně tvrdému ataku ze strany internetových pirátů. Vše začalo tím, že mu přišel e-mail, kde byla uvedena hesla k jeho e-mailu i účtu na Facebook. Hacker mu zároveň vyhrožoval, že pokud nepošle peníze na zahraniční bitcoinový účet, zveřejní na sociálních sítích videa z jeho intimního života. Ta měl údajně pořídit na základě jeho vlastní webové kamery. S odstupem času Večerník zajímalo, jak celý případ dopadl.

Petr M. musel po dobu několika měsíců projevit hodně pevné nervy. „Anonym mi opakovaně psal, že o mně ví všechno, dlouho mě sleduje, a to i prostřednictvím webové kamery. Vyhrožoval, že má natočené naše intimnosti se ženou a pokud mu nepošlu peníze na bitcoinový účet, že je zveřejní na Facebooku,“ dodal napadený muž, který se bál zejména o internetové bankovnictví. „Přestože je chráněno přes autorizaci prostřednictvím sms zpráv, raději jsem z účtu vybral všechny peníze. Bylo to dost komplikované i kvůli tomu, že provozuji eshop,“ dodal Petr M., který vyzkoušel vše možné, ale dlouhé měsíce nic nepomáhalo.

Teprve s ročním odstupem může prohlásit, že již má vše opět pod kontrolou. „Vše se začalo spravovat až ve chvíli, kdy jsem si založil zcela nový e-mail a účet na Googlu. Na svůj původní e-mail jsem musel zcela rezignovat. Uvažoval jsem, že i Facebook zruším úplně, nakonec jsem to vyřešil dvoufázovým zabezpečením, kvůli němuž jsem posílal provozovateli kopii občanky. Každému bych to ovšem doporučil,“ zdůraznil Petr M., podle něhož je důležité pravidelně měnit hesla. „Už je vše v pořádku, ale nikomu bych něco podobného nepřál. Nejhorší na tom je, že všechno včetně klíčové změny e-mailu musíte řešit výhradně on-line. Přitom nikdy nemáte jistotu, že hacker není napojený na váš počítač. Je to trošku paranoidní situace a jsem rád, že se mi ji už podařilo překonat,“ uzavřel.