Obrovskou vlnu solidarity vzbudily v Otinovsi následky výbuchu domu se skladem pyrotechniky, v němž zahynul jednačtyřicetiletý profesionální hasič Jiří P., majitel nemovitosti. Poškozen byl nejen dům patřící rodině, ale celkem asi 15 objektů v okolí. Stalo se tak pět let poté, co k podobné události došlo v Mostkovicích, kde zemřel rovněž profesionální člen hasičského sboru a zároveň také blízký spolupracovník muže z Otinovsi. Na podporu pozůstalých i poškozených se na dvou dobročinných účtech sešla částka přesahující již 350 000 korun.

Lidská solidarita stále ještě funguje. Během uplynulého týdne se podařilo na oba účty zřízené obcí Otinoves pro pozůstalé i poškozené zasažené ničivou explozí vybrat poměrně slušné částky. Většina, konkrétně tedy prozatím 257 450 Kč, poputuje manželce a dětem po zemřelém hasiči, dalších více jak 90 000 pak bude rozděleno mezi sousedy, kterým výbuch poničil domy. Přirozeně se nejedná o konečnou sumu, sbírka bude pokračovat až do srpna 2024.

„Chvíle solidarity jsou v těchto těžkých životních situacích jednou z nejdůležitějších, nejkrásnějších a nejdojemnějších věcí. Lidé okamžitě začali nabízet svou pomoc ať už osobně při odstraňování následků, nebo chtěli přispívat i finančně,“ píší zastupitelé na stránkách obce Otinoves.

 

Dva účty obce

 

Obec Otinoves se bezprostředně po události rozhodla zřídit dva účty – na jeden mohou lidé zasílat finanční pomoc poškozeným v okolí následkem exploze, na druhý účet mohou lidé poslat peníze pro pozůstalou rodinu, který nezřídili místní hasiči, jak bylo v minulém vydání Večerníku mylně interpretováno, za což se omlouváme. „Finanční pomoc v jakékoliv výši jim pomůže v těžkých a psychicky velmi náročných nových začátcích,“ uvádí vedení obce v čele se starostou Petrem Kolářem.

Od 300 korun do 10 tisíc korun

 

Během prvních šesti dnů po založení sbírek se na transparentních účtech objevilo již výše zmíněných zhruba 350 tisíc korun. Nejmenší částka, kterou dobří lidé poslali, je 300 korun, největší pak 10 000. Bude to však stačit? Logicky ne! Experti se nyní pokoušejí dobrat ke konečnému součtu škod. Už teď je ale jisté, že půjdou do desítek milionů korun. Výbuch poškodil nejen samotný dům, ale i více jak deset objektů v okolí, které mají poničená okna, střechy a vnitřní vybavení. Lidé se vrátili do svých domovů a vyčíslují škody. Jeden dům vyhořel úplně, zbyly jen obvodové zdi a starší paní, která zde prožila skoro celý svůj život, našla azyl u svých nejbližších. „Je to jako malý zázrak, že se při neštěstí nikomu dalšímu nic nestalo,“ konstatoval starosta Kolář.

Policie vyšetřuje

Případ je i nadále ve fázi prověřování, které potrvá několik měsíců. „Budou probíhat výslechy poškozených, budeme žádat o znalecké posudky, bude se upřesňovat hmotná škoda a zajišťovat další dokumentace související s případem, která povede k řádnému objasnění celé události,“ sdělila Večerníku Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s tím, že policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Žena a dvě děti

Už teď je ovšem podle policejních zdrojů jisté, že po důkladném vyšetření a zadokumentování bude případ odložen. Pravděpodobný viník, tedy majitel domu a profesionální hasič v jedné osobě, je totiž sám obětí výbuchu. Zůstala po něm nešťastná manželka a dvě malé děti Michalka a Davídek... Právě jim by měly putovat peníze z účtu určeného pozůstalým. Mimo služební povinnosti u hasičů provozoval dnes již mrtvý hasič ve svém domě obchod s pyrotechnikou. Na internetových stránkách se chlubil, že vše, co prodává, sám také testuje. Možná profesní slepota, rutina či nedbalost při manipulaci s nebezpečnými předměty jej stály život.

V celé obci oblíben

Rodina mrtvého hasiče přitom byla v obci velmi oblíbena a jeho obchod místní občané rádi navštěvovali. „Oni byli moc hodní a velice vstřícní. Vždycky, když někdo pořádal nějakou oslavu a chtěl ji vyšperkovat ohňostrojem, poradili, vybrali vhodné věci, je to velká tragédie a nenahraditelná ztráta dobrého člověka,“ svěřila se nám žena ze sousedství.

Jinak se život v obci dle místních už víceméně vrátil k normálu, domy se pomalu opravují. „Lidi to berou tak, jak to je. Jasně že všechny šokovalo, co se stalo, ale už se s tím smířili. Kromě rodiny zemřelého to určitě nejhůře odnesla stará paní, které po výbuchu začal hořet dům. Ten je teď na odpis a ona se musela přestěhovat k rodině. Přitom tu žila skoro celý život. Ale, co jsem slyšela, tak to snáší statečně,“ prozradila Večerníku jedna z místních obyvatelek, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Odešel za kamarádem

 

Tragédie z Otinovsi se jako přes kopírák podobá události, která se stala téměř na den přesně před pěti lety v osmnáct kilometrů vzdálených Mostkovicích. I tam tehdy explodovala pyrotechnika v domě profesionálního hasiče, který při výbuchu zahynul. „Nemá cenu si nic nalhávat. Samozřejmě že se znali. A co vím, původně tu pyrotechniku dělali spolu,“ prozradil Večerníku jeden z hasičů, spadající pod HZS Olomouckého kraje. Jak Večerník zjistil u několika zdrojů, společně pracovali nejen u hasičů, ale podíleli se i na prodeji pyrotechniky či vytváření silvestrovských ohňostrojů. Ten zřejmě největší opakovaně vytvořili pro město Plumlov.

Šéf hasičů apeluje na zodpovědnost

Přestože Jiří P. nebyl v době výbuchu ve službě, apeluje ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolařík na zodpovědné chování hasičů nejen ve službě, ale i mimo ni. „Už po události v Mostkovicích byl ze strany vedení sboru učiněn apel na příslušníky ve věci zodpovědného chování v době mimo službu. Nicméně každý je sám zodpovědný za své chování a dodržování platné legislativy,“ konstatoval Kolařík.

 

ČÍSLA ÚČTŮ:

Veřejná sbírka obec Otinoves – pomoc pozůstalým

Číslo účtu: 131-1359490207/0100

Veřejná sbírka obec Otinoves – pomoc poškozeným

Číslo účtu: 131-1359500217/0100

 

41 otinoves letak