Tohoto týpka za souseda fakt nechcete. Přestože je čtyřiatřicetiletý Ondřej Smékal otcem dvou dětí, svého času kradl kola po celém Prostějově. Po posledním propuštění z vězení se začátkem října loňského roku nastěhoval do jednoho z paneláků na sídlišti Šárka. Že to pro jeho okolí nebylo žádné terno, svědčí fakt, že nedlouho poté opakovaně vykradl sklepní kóje. Bral, co mu pod ruku přišlo, konkrétně demižony se slivovicí, kola i batoh. Za to jej prostějovský soud minulé úterý 10. října poslal na 8 měsíců do vězení. V jeho případě se však s největší pravděpodobností nebude jednat o poslední trest.

Zadlužený Ondřej Smékal se sedmi exekucemi na krku zvládl vychodit pouze „základku“, na druhou stranu za sebou už má sedm trestů vězení. S Barborou H. by měli vychovávat své dvě děti. Oba však bohužel mnohem raději fetují, a tak jejich potomci skončili v péči Smékalových rodičů. On sám pak předstoupil před Okresní soud v Prostějově, kde byl obžalovaný z opakovaných krádeží ve sklepních kójích v panelovém domě, kde bydlel.

Na lup se vypravil hned tři dny po sobě. Na mnoho peněz si tímto způsobem nepřišel, hodnota ukradených věcí byla vyčíslena na necelých 11 000 korun. Nelze se divit, že v polovině září opět putoval do vazby. Stalo se tak v souvislosti s rozsáhlou sérií krádeží. Takto způsobená škoda měla být mnohem vyšší, předběžně se odhaduje na 130 tisíc korun.

Pervitin beru asi patnáct let, potřebuji ho, abych mohl vůbec nějak fungovat. Každý den jsem si dával 0,7 gramu, což mě vyšlo asi na 1500 korun. Když bych si to nevzal, tak bych nedošel do práce, dělal jsem tehdy v Plumlově na dohodu,“ svěřil se se svými útrapami Ondřej Smékal, jenž dokázal od drog abstinovat jen tehdy, pokud byl právě zavřený za mřížemi.

Ke krádežím se Smékal u soudu přiznal a omluvil se. Následně jej prostějovský soud poslal na osm měsíců do vězení. „Polehčující je ve vašem případě doznání i v tuto chvíli relativně nízká výše způsobené škody. Naopak vám přitěžuje vaše trestní minulost i to, že jste kradl v podmínce. Zbytek trestu, z něhož jste byl podmíněně propuštěn, se vám zřejmě k tomuto trestu přičte. A to vás ještě čeká další soud s výrazně vyšší škodou,“ ozřejmila soudkyně Adéla Pluskalová.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.