Firmu Preciosa z Brodku u Konice máme spojenu odjakživa se strojírenským průmyslem. Ten také prezentovala na nedávné Burze práce a vzdělávání. Přidala k ní ale i výrobky, jimiž se tato akciová společnost proslavila po celém světě. Jsou to tradiční české perly a perličky, broušené křišťálové šperky, dekorace a šperkové kameny ze syntetických krystalů, ale také unikátní svítidla, světelné instalace a skleněné zátky.

 

Hlavním sídlem společnosti je Jablonec nad Nisou, kde Preciosa navazuje na staletou tradici menších sklářských společností. Pod značkou Preciosa ale působí i někdejší firma Lustry Kamenický Šenov, nyní Preciosa Lighting, největší tuzemský výrobce lustrů a osvětlení, společnost Preciosa Beauty, zaměřená na výrobu luxusní bižuterie, figurek a dárků z broušeného křišťálu anebo Preciosa Ornela. Ta posílá do celého světa tradiční české perly a perličky, technologicky dokonalé korálky plné barev a hravosti. Nejsou jen součástí luxusních šperků a dekorativních výšivek, ale i národních krojů a tradičních doplňků. Do skupiny Preciosa patří též společnost Vinolok, která vyrábí originální skleněné zátky, strojírny v Liberci a v Brodku u Konice a firemní nadace pomáhající především neziskovému sektoru a jednotlivcům v regionu.

„Čeští milovníci křišťálu si příběhy plné třpytu, záře a inspirace mohou vychutnat v domácím prostředí, namátkou ve vstupních prostorách pražského nákupního centra Palladium, v showroomu Flagship Store v Rytířské ulici na Starém Městě anebo v liberecké iQLandii. V létě 2021 tam ve spolupráci s Preciosou vznikla Křišťálová stezka navazující na myšlenku projektu Křišťálového údolí. Na sedmi zastaveních přibližuje historii a význam skla v Libereckém kraji a propojuje jednotlivá místa spjatá s výrobou skla. Kromě odpovědí na otázky, co vlastně je sklo, jak vzniká a jaké má vlastnosti, uvidíte obří instalaci Molekuly. Skládá ze 167 křišťálových koulí, je vysoká 9,5 metru a váží 220 kilogramů. Jejím autorem je senior designér Preciosy Martin Prokeš a barvy ručně foukaných kousků si hrají s motivy Křišťálového údolí. Modrá barva symbolizuje vodu, jantarově žlutá sklářský písek a zelená lesy. Když prostřednictvím webové aplikace správně odpovíte na otázky a vyluštíte tajenku, získáte heslo, kterým po zadání do ovládacího panelu křišťálové Molekuly rozsvítíte,“ popsala Večerníku Soňa Provazová.

 

Ohlédnutí za 6. ročníkem akce BURZA PRÁCE a VZDĚLÁNÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 16. října