Je to už rok, co velkou ztrátu zaznamenal nejen prostějovský region, ale i celý taneční svět.

V neděli 2. října 2022 zemřel ve věku 85 let taneční mistr Jiří Šindler, který přes padesát let vedl v Prostějově kurzy tance a společenského chování. „Chybí mi hlavně jeho humor. Některé jeho vtípky jsou však tady s námi pořád. Občas je totiž v hodinách používám, stejně jako vyučuji podle metody, kterou jsme během těch společných pětatřicet let vypilovali k dokonalosti,“ svěřila se Večerníku s ročním odstupem Šárka Milarová.

Jiří Šindler tancem doslova žil. Už v roce 1965 poprvé zřídil taneční kroužek ve městě, tehdy ve spolupráci s OP Prostějov. O dva roky později se začal svému koníčku věnovat naplno, načež v roce 1970 se pustil do výuky pokračovacích tanečních a také kurzů pro dospělé. V roce 1992 založil Taneční klub v Prostějově. Až do vysokého věku tak i on sám tancoval a pomáhal své dlouholeté taneční partnerce a kamarádce Šárce Milarové s vedením kurzů. Od roku 1965 až do roku 2018 se aktivně věnoval pedagogické činnosti. Za tu dobu mu „rukama“ prošlo na 30 000 tanečníků.

„Poslední čtyři roky už neučil, protože špatně chodil díky Parkinsonově chorobě. I přesto jsem ho občas brala na lekce a on občas do mikrofonu komentoval výkony tanečníků,“ zavzpomínala na poslední roky Šárka Milarová. Jiří Šindler byl držitelem bronzového, stříbrného a zlatého odznaku Svazu učitelů tance za práci s mládeží. V roce 2006 se stal doživotním čestným členem Svazu učitelů tance České republiky. Obdržel také Cenu města Prostějova za rok 2020. Po sobě zanechal rodinu, přátele i spoustu příjemných vzpomínek, která na něj s láskou vzpomíná. Čest jeho památce!