Na den přesně, kdy Zlatá brána oslavila své desáté výročí od otevření, vychází také oslava padesáti let obchodního centra na tomto místě. V roce 1973 zde v tento den začal fungovat Prior, který si jistě drtivá většina z nás velmi dobře pamatuje. I tato historická událost tak byla v rámci oslav připomenuta a chybět u toho nemohl ani bývalý dlouholetý ředitel obchodního centra Adolf Vlk, který také zavzpomínal, jak se zde postupně věci měnily.

Se stavbou obchodního domu se začalo na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v roce 1970. Dne 10. října 1973 pak došlo k otevření známého obchodu po jeho zkušebním provozu, který trval měsíc. „Lidé často říkali, že se tu stavět nemělo a mělo se spíše ještě rozšířit náměstí. V historii města zde ale i předtím stála bytová jednotka a tento prostor tak nikdy nebyl volně průchozí. Matně si i vybavuji, že zde byl obchod s hudebními nástroji a z boční strany byla taxislužba,“ prozradil s úsměvem Adolf Vlk k začátkům, kdy se Prior teprve budoval.

Mezi dvěma bytovými jednotkami ale stála malá ulička, která byla přibližně na stejném místě, kde v současné době najdeme zadní vchod do centra. V souvislosti se stavbou byla na tomto místě provedena demolice výše zmíněných bytů, která proběhla v roce 1969. Celková cena stavby Prioru se pak zastavila na čtyřiceti milionech korun.

Jeho fungování následně vydrželo dalších čtyřicet let a se zhruba třiceti obchody patřilo centrum mezi největší obchodní domy v blízkém okolí. V roce 2013 se na začátku roku uzavřely poslední obchody, které v pasáži fungovaly, a začala nákladná rekonstrukce, při níž se Prior proměnil ve Zlatou bránu. Náklady se vyšplhaly na sto milionů korun a od 21. listopadu 2013, kdy došlo ke slavnostnímu otevření, najdeme obchodní centrum v současném stavu.

Budova nyní nabízí hned 39 nájemců a stále tak platí za největší obchodní dům v Prostějově. Zákazníci zde najdou téměř vše, na co si vzpomenou. Od obchodního řetězce Billa přes kosmetiku, oblečení, šperky po mnoho dalšího. „Během posledních let se řešily jen drobné úpravy, které příliš nezasáhly do stavby z roku 2013. Pokud bych měla říct, co nám velmi schází, tak je to parkoviště přímo v obchodním centru, jako tomu je ve větších městech. Spoléháme tak hlavně na návštěvníky, kteří jsou v centru města. Za poslední roky se nám ale podařilo zajistit obchody a služby, které dlouho váhaly, zda do těchto prostor jít. Zatím jsou všichni spokojení, z čehož máme pochopitelně radost i my,“ prozradila současná manažerka OC Zlatá brána Karla Otavová.

Největší novinkou, která v poslední době vzbudila rozruch, jsou placené toalety. „K tomuto kroku jsme přistoupili ze dvou důvodů. Jedním z nich je bezpečnost a druhým je čistota těchto prostorů,“ doplnila závěrem Otavová.

 

Podrobnou reportáž z oslav 10. výročí obchodního centra Zlatá brána v Prostějově najdete v tištěním vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 16. října