V minulém vydání přinesl Večerník podrobnou zprávu o pohledávkách města za občany, kteří neplatí povinné poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu.

Není tedy tajemstvím, že celkový dluh vůči městu narůstá, obzvláště v roce 2023, kdy magistrát zvýšil poplatky z původních 600 korun na 792 koruny. Ovšem pozor, neuběhl ani týden od vydání našeho tématu a mnohé je jinak. Mezitím se totiž prostějovští radní rozhodli po jediném roce opět navýšit poplatek za odpad, a to o dalších 72 korun na celkových 864 koruny. Konšelé tento krok zdůvodňují stále se zvyšujícími náklady na odpadové hospodářství.

Pravdou je, že rok co rok se na pokrytí nákladů na odpadové hospodářství z městské pokladny doplácí víc a víc. Na druhé straně je otázkou, co na zvýšení poplatku řeknou jednotliví občané, jejichž peněženky jsou v této době už tak těžce zkoušené. „Rada města doporučuje zastupitelům schválit pro příští rok novou výši poplatků za odpad. Základní sazba by se měla zvýšit ze současných 792 korun na částku 864 koruny, to je o dvaasedmdesát více na každého poplatníka. Nadále platí, že senioři budou mít padesát procent slevu. Návrh nové obecně závazné vyhlášky obsahuje i další celou řadu úprav,“ sdělil ve středu na tiskové konferenci po jednání rady města Prostějova primátor František Jura (ANO 2011).

Jak Večerník posléze zjistil, co se týká oněch avizovaných úprav, tak nová vyhláška se zvýšeným poplatkem za odpad bude obsahovat poskytnutí úlevy od poplatku ve výši 50 procent sazby poplatku pro poplatníky, kteří v příslušném roce dovrší 65 let věku, konkrétně půjde o poplatek ve výši 432 koruny. Dále obsahuje nově poskytnutí úlevy od poplatku ve výši 50 procent sazby poplatku pro osoby invalidní ve III. stupni, konkrétně půjde o poplatek ve výši 432 koruny.

Těm občanům Prostějova, kteří budou opět reptat proti dalšímu zvýšení poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu, je ale třeba vysvětlit, že vybrané poplatky pořád ani zdaleka nepokryjí roční náklady města na odpad. „Chtěl bych jen pro příklad uvést, že předpokládané celkové náklady na likvidaci odpadů na rok 2024 jsou kalkulovány ve výši devětašedesáti milionů korun. Naopak předpokládané příjmy do rozpočtu města z poplatku za odpady v roce 2024 jsou kalkulovány ve výši pouhých devětadvaceti milionů korun! Z toho vyplývá, že město i přes navýšení poplatku za odpady bude i v příštím roce doplácet částku zhruba čtyřicet milionů korun,“ vypočítal primátor Prostějova František Jura.

Večerník ze získaných písemných materiálů zjistil, že od roku 2014 už prostějovská radnice musela z městské pokladny zaplatit bezmála 231 milionů korun za svoz a likvidaci komunálního odpadu. „A právě toto je potřeba velmi zdůraznit! Lidé často vidí jen svoje vlastní náklady, ale nevidí už to, co město nese na svých bedrech,“ vmísila se do diskuse první náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov). „Když si vezmeme i ten zvýšený poplatek, vychází nám, že budeme platit zhruba 2,50 koruny na den. A jsem přesvědčen, že každodenně každý z nás vyprodukuje daleko více odpadu,“ dodal ještě primátor s tím, že ve srovnání s jinými městy na tom Prostějov ve výši poplatku není ještě tak zle. „Pohybujeme se tak někde v průměru, v některých městech jsou nižší poplatky, v jiných zase vyšší. Podle mého názoru ale navýšení o dvaasedmdesát korun není tak moc ve srovnání s tím, co maistrát bude muset za odpad ještě doplácet. A vezměte si, že stejně tak budeme za chvíli řešit vodu, jízdné v městské hromadné dopravě, služby a jiné věci. Inflace je Bohužel neúprosná a městská pokladna není bezedná,“ obhajoval zdražování první muž Prostějova.

43 grf1