V nepříliš dlouhé historii se tento projekt velice osvědčil a mnozí Prostějované si ho vzali za svůj. Minulou středu 1. listopadu magistrát vyhlásil již třetí ročník participativního rozpočtu. Jde o projekt, ve kterém sami občané hlasují a sami si vybírají cokoliv hmotného, co vylepší vzhled nebo funkčnost města. „Vy rozhodujete, my financujeme“, to je princip participativního rozpočtu, který prosazuje prostějovský úřad. Pokud máte nápad, který může zlepšit vaše okolí k lepšímu, neváhejte a navrhněte ho právě do participativního rozpočtu.

V předchozích dvou ročnících participativního rozpočtu si Prostějované vybrali jako priority k realizaci výstavbu altánu v Kolářových sadech, workoutové hřiště na náměstí Spojenců, opravu chodníků ve vnitrobloku Olomoucké ulice a letos pak bylo vybudováno discgolfové hřiště, a to opět v Kolářových sadech.

„Ve středu prvního listopadu jsme spustili další, v pořadí již třetí ročník participativního rozpočtu. Pro tento ročník město opět vyčlenilo celkovou částku ve výši tří milionů korun. Rozpočet na jeden projekt je až milion korun. To znamená, že projektů budeme realizovat hned několik,“ potvrzuje František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova.

Prostějované mohou navrhovat nejrůznější projekty k realizaci, o kterých si myslí, že by veřejnosti prospěly. A posílat do konce prosince letošního roku. „Navrhovat mohou cokoliv hmotného, co zlepší život ve městě a co nemíří do bytového fondu nebo nepropaguje produkty, služby komerčních subjektů ale bude sloužit občanům. Dále může jít třeba o nové lavičky, dětské hřiště, výsadbu okrasných květin nebo stromů a podobně. Možností je spousta a je jen na občanech, které projekty to budou,“ nastínil primátor.

Jak se Večerník dále dozvěděl, i pro třetí ročník participativního rozpočtu jsou stanovena jasná pravidla. Může se ho účastnit každý občan nad 15 let s trvalým pobytem v Prostějově, který může podat až tři projekty v období od 1. listopadu až do 31. prosince 2023. Návrh musí být umístěn na pozemku města, musí být realizovatelný do 24 měsíců od schválení a musí být prospěšný pro město a občany. Jeho udržitelnost je minimálně pět let.

A zbývá to nejdůležitější. Jak podat projekt? „Jestli projekt podáte elektronicky, nebo písemný návrh odevzdáte na podatelnu, nebo na Odboru rozvoje a investic Magistrátu města Prostějova, či pošlete poštou, je jen na vás. Elektronické podání je možné na této adrese: https://rozvijime.prostejov.eu/participativni-rozpocet/2023, tištěnou verzi přihlášky zde také najdete v části Pravidla ročníku, případně ikonu souboru zde. Přihláška je také k dispozici na podatelně či na Odboru rozvoje investic v tištěné podobě a byla zveřejněna i v čísle 10 Prostějovských radničních listů. Po vyplnění tištěné přihlášky je možné návrh včetně příloh (nákresy, obrázky, mapy atd.) odevzdat na podatelnu magistrátu na nám. T. G. Masaryka nebo na Odbor rozvoje a investic sídlící v budově ve Školní ulici číslo 4 ve III. patře nebo přihlášku zaslat na tento odbor poštou. Nápady a náměty můžete zkonzultovat s odborníky, s dotazy se obracejte na Ing. Jitku Vystavělovou z Odboru rozvoje a investic prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volejte na číslo 582 329 380.

Večerník ještě zajímalo, co se stane s předloženými projekty? „V lednu a v únoru roku 2024 bude probíhat posouzení předložených návrhů a ty, které budou kladně vyhodnoceny, budou v březnu představeny veřejnosti. V dubnu pak proběhne hlasování elektronickou formou nebo prostřednictvím anketního lístku. Každý hlasující může přidělit dva kladné a jeden záporný hlas, které rozdělí mezi libovolné projekty. Jednomu projektu mohou být přiřazeny oba kladné hlasy. Projekty následně budou seřazeny podle počtu dosažených kladných hlasů a bude vytvořeno pořadí projektů určených k realizaci, a to od návrhu, který získal nejvíce hlasů, až do alokované částky tří milionů korun. Rozhodnutí o realizaci návrhů je v pravomoci orgánů města,“ odpověděla velice konkrétně Alena Vrtalová, referentka mediální komunikace prostějovského magistrátu.