No to si dovolili moc! Přesně takto zareagovali někteří prostějovští občané na skutečnost, když museli v obchodním centru Zlatá brána na dříve zdarma využívaných veřejných záchodcích zaplatit za vykonání potřeby desetikorunu.

A to poprvé v desetileté historii od otevření galerie! Ovšem ti kteří nadávají, si vůbec neuvědomují, že v dnešní době enormně zvýšených nákladů se prostě za veřejné služby platit musí. Představitelé tohoto obchodního centra se navíc brání tím, že Zlatá brána není povinna zajišťovat veřejné záchodky, navíc zadarmo. Což se dá chápat...

 

 Už více než měsíc musí návštěvníci Zlaté brány platit deset korun za použití záchodků ve druhém patře budovy. „Docela mě překvapilo, že toto obchodní centrum chce vydělávat už i na WC. Tolik let to bylo zadarmo a najednou si vzpomněli, že by mohli vybírat peníze? Na druhé straně je ale pravda, že záchodky jsou nyní o hodně čistější,“ napsala do redakce Renata Svobodová z Prostějova. A nebyla sama.

Večerník zjišťoval, co stálo za zpoplatněním záchodků? „Toalety jsme zpoplatnili od druhého října tohoto roku částkou deseti korun, což považujeme jako symbolickou sumu vzhledem ke stále narůstajícím cenám sanitárního zboží a energií. K této změně došlo především z důvodu zajištění vyšší bezpečnosti v obchodním centru a na toaletách, také však z důvodu zajištění vyšší čistoty. Již delší dobu totiž zaznamenáváme na toaletách nárůst výtržností, vandalismu a krádeží,“ zareagovala ochotně na dotaz Večerníku Karla Otavová, manažerka obchodního centra Zlatá brána v Prostějově. „Zpoplatnění přineslo hlavně již zmíněnou bezpečnost, čistotu a minimalizaci krádeží. V návaznosti na tento krok připravujeme rozsáhlou rekonstrukci dámských i pánských toalet, předěláme i prostory pro handicapované a čeká nás rekonstrukce místnosti pro maminky s dětmi. Máme připravený návrh prostor toalet od prostějovského architekta pana Němečka, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Věříme, že se nám rekonstrukce v příštím roce podaří realizovat a návštěvníci se tak budou moc těšit z příjemného prostředí,“ prozradila Otavová s tím, že některým stěžovatelům na zpoplatnění poslala přes Večerník jasný vzkaz. „Povinností obchodního centra není zajistit veřejné toalety, tuto záležitost zajišťuje Magistrát města Prostějova, který tak činí v dostatečné míře a rovněž tuto službu zpoplatňuje. Pevně věříme, že návštěvníci obchodního centra tuto změnu pochopí a v budoucnu ocení prostředí a čistotu toalet,“ přeje si do budoucna manažerka Zlaté brány.