Je tomu deset let, co reálně hrozilo, že se opuštěný areál zkrachovalého OP Prostějov na dlouhá léta stane skutečným STÍNEM MINULOSTI města. Když došlo na jeho odstřel, mnohým se vybavily nostalgické vzpomínky.

Ukázalo se však, že ohlušující zvuk detonace se stal startovním výstřelem nové éry. Ta je nyní spojena s nadnárodní společností VGP. Právě ona aktuálně stojí za dokončováním třetí a poslední obří haly, která by zde měla sloužit budoucím nájemcům.

Na hlavní pláni po někdejším oděvním gigantu se už staví poslední z celkem tří nových prostorných hal, kde najdou práci stovky lidí. Součástí areálu by mělo být také parkoviště pro 515 osobních aut. Investorem obřího „VGP PARKu Prostějov“ je česká pobočka nadnárodní společnosti VGP patřící lidem z Lucemburska.

V minulosti tato firma podepsala nájemní smlouvu se společností OKAY, českou firmou zaměřující se na prodej elektra a nábytku. Ta ve zdejších prostorách začala působit začátkem loňského roku. Mezi další aktuální nájemce patří například společnosti ITAB Shop Concept CZ či twd CZ.

VGP Park Prostějov se dokončuje na rozsáhlém brownfieldu na místě bývalého Oděvního podniku Prostějov s plochou přes 13,9 hektaru. VGP zde postupně vybuduje více než 46 000 m2 pronajímatelných ploch vhodných pro logistiku či lehkou výrobu.

 

jak šel čas s op prostějov ve vrahovicích?

* 1957             byl položen základní kámen hlavního výrobního areálu OP Prostějov

* 1960             slavnostní otevření závodu po dokončení první etapy výstavby

* 18. 1. 2010   Oděvní podnik OP Prostějov požádal o insolvenční řízení

* 5. 2. 2014     areál od insolvenční správkyně odkoupila společnost Astria Group propojená s firmou PV-Recykling za 58 milionů korun

* 28. 6. 2014   největší odstřel ve střední Evropě během dvou sekund srovnal se zemí hlavní budovy zkrachovalého gigantu

* 14. 6. 2018   vyčištěné pozemky odkoupila společnost VGP patřící lidem z Lucemburska, která zároveň představila projekt VGP parku, kde by ve třech velkých halách mohlo najít práci přes 700 lidí

* léto 2019     Odstartovala výstavba VGP parku

* září 2020      byla dokončena výstavba první haly

* leden 2022 do užívání byla předána druhá hala, prostor zde našla i společnost OKAY

* léto 2023     rozjela se výstavba poslední z celkem tří výrobních či skladovacích hal