Zástupci pětatřiceti vesnic a měst z Olomouckého kraje se zúčastnili listopadového semináře, který jim na krajském úřadě přiblížil projekt audit familyfriendlycommunity (obec přátelská rodině). Ten se zaměřuje především na to, jak mohou samosprávy rodinám zpříjemnit život. A představil i některé novinky – třeba užitečnou auditorskou službu.

„Způsobů, jak podpořit prorodinný život, je celá řada. Nemusí jít nutně jen třeba o projekty stavby nových dětských hřišť, ale také o iniciativy, které jsou zaměřené na společné trávení volného času mezi dětmi, dospělými a seniory. Seminář se zaměřil na to, jak takové projekty realizovat a jak na ně čerpat dotační podporu,“ uvedl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.

Zájemci o zapojení do projektu audit familyfriendlycommunity zároveň mohou využít auditní službu, která odhalí, jaké mezery obce či města v rodinné politice mají.

Audit je rozšířením podpory obcí ze strany kraje a má pomoci v úsilí obcí o zlepšování podmínek života rodin. Významnou výhodou auditu je pomoc v realizaci těch opatření, která si obec na základě systematicky provedené analýzy sama zvolí a se souhlasem rady nebo zastupitelstva po dobu tří let realizuje a naplňuje,“ dodal Jan Šafařík, náměstek Olomouckého kraje pro rozvoj venkova.