Když se řekne 17. listopad, mnozí lidé si vybaví pouze události před 34 lety, kdy padl komunistický režim a zavládla svoboda a demokracie. Ovšem stejně tak je zapotřebí si připomínat mnohem starší události se stejným datem, a to z roku 1939.

 

V pátek 17. listopadu si Prostějované připomenou odkaz listopadových událostí v naší zemi. Dne 17. listopadu 1939 studenti pražských vysokých škol uctili hromadně památku Jana Opletala, který byl o několik dní dříve zastřelen při protinacistických demonstracích. Pietní akt byl krvavě potlačen nacisty, načež došlo k uzavření všech českých vysokých škol.

Přesně o padesát let později byli na Národní třídě a později i na Václavském náměstí v Praze surově zbiti pořádkovými jednotkami tehdejšího Sboru národní bezpečnosti studenti, kteří si právě připomínali Jana Opletala a zároveň protestovali proti nesvobodě a totalitě. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že z toho bude „sametová“ revoluce...

„Rád bych pozval všechny prostějovské občany na vzpomínkový akt, který se uskuteční v pátek 17. listopadu 2023 od deseti hodin u sochy T. G. Masaryka před budovou radnice na hlavním náměstí v Prostějově,“ uvedl primátor Prostějova František Jura s tím, že právě nadcházející pátek je Dnem boje za svobodu a demokracii.

 

Tematickou stranu k připomínce výročí událostí z listopadu 1939 a 1989 najdete v tištěném vydání PROSTĚOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 13. pondělí