Žádní troškaři. Celkem 112 lidí okradla pětičlenná feťácká banda scházející se pravidelně v domě na začátku Krasické ulice, kde před svým uvězněním „hospodařil“ drogový dealer Lukáš Šindýlek. Dva muži, kteří spáchali nejvíce krádeží, už souhlasili s návrhem státního zástupce.

Jaroslav Zdráhal by tak měl ve vězení strávit 40 měsíců, Petr Maťcha dokonce šest a půl roku. Dohodu o vině a trestu uzavřenou minulé úterý ještě musí posvětit prostějovský soud. Učinit by tak měl v úterý 21. listopadu, kdy si vyslechnou rozsudky i tři zbylí obžalovaní: Monika Štůralová, Petr Himl a Jakub Procházka. A Večerník bude u toho!

Feťácká banda z krasického „hradu“ kradla ve velkém po celém Prostějově navzdory faktu, že už v lednu byli její aktéři policisty obviněni z celé řady trestných činů. Do vazby však bohužel neputoval ani jeden z nich, což jim umožnilo krást ve velkém dál. Zaměřovali se přitom zejména na kola.

Celá pětice byla společně obžalovaná z celkem 71 krádeží, při nichž se vloupávala do nejrůznějších domů, na které narazila při svých vycházkách Prostějovem. Škodu přitom způsobila rekordnímu počtu 112 poškozených. Jednoznačně nejaktivněji si počínala dvojice Jaroslav Zdráhal a Petr Maťcha. Oba muži už jsou aktuálně ve vězení, a to kvůli jiným trestným činům.

Čtyřiadvacetiletý Jaroslav Zdráhal pocházející z Přemyslovic byl z basy naposledy propuštěn v listopadu 2020. Nyní se přiznal k nevídané sérii krádeží. Po podepsání dohody o vině a trestu by na něj mělo čekat 40 měsíců ve vězení, které zahrnují i to, že ke svému původnímu trestu nenastoupil včas.

Ještě delší trest čeká na sedmatřicetiletého Patra Maťchu. Ve vězení by měl strávit celkem 6,5 roku. Je to i kvůli tomu, že byl nedávno odsouzen ke 42 měsícům za to, že jednoho ze svých feťáckých kamarádů zmlátil teleskopickým obuškem a z „hradu“ ho vyhodil nahého na ulici. Nyní tedy dostal další tři roky navíc. „Navržený trest zohledňuje přitěžující okolnosti, kterými jsou dlouhodobost, četnost a pokračující krádeže i po obvinění ze strany Policie ČR. Naopak obžalovaným významně polehčuje jejich doznání, díky němuž bylo možné sáhnout k o něco mírnějším trestům,“ zdůvodnil kroky státní zástupce Ivo Černík, který s oběma obžalovanými a jejich právními zástupci uzavřel tzv. Dohodu o vině a trestu. Přestože ji soud dosud neposvětil, lze očekávat, že ji nakonec bude respektovat.

 

Kradli i další

Jisté je, že na akcích „za pět prstů“ se kromě pětice obžalovaných podíleli i další, kteří se rovněž scházeli ve feťáckém doupěti na začátku Krasické ulice. Patřil k nim mimo jiné také Libor Křemeček, Marián Nedzbala a přítelkyně Petra Maťchy Ilona Podhorná. Všichni byli minulé úterý 7. listopadu předvolaní k soudu coby svědci. Mnoho nového toho však neřekli. Zatímco Libor Křemeček se k soudu vůbec neráčil dostavit, Ilona Podhorná s ohledem na vztah k obžalovanému odmítla vypovídat. Prostřednictvím videokonferenčního zařízení se tak podařilo spojit alespoň s upovídaným zlodějíčkem Mariánem Nedzbalou, který už tráví své dny ve vězení. Ani jeho svérázný projev však mnoho podstatného k celému případu nepřinesl.

Hlavní líčení tak bylo nakonec odročeno na úterý 21. listopadu, kdy by však již měl zaznít i konečný verdikt.