Už je to více jak 10 let, co jsme univerzitnímu profesorovi, velkému znalci divadla a vzácnému člověku Janu Roubalovi položili otázku, jak vzpomíná na listopadové události roku 1989 a co podle něj jejich odkaz znamená pro dnešek. Přestože známý disident už před osmi lety zemřel, jeho odpověď je dnes platnější než kdykoliv předtím.

Jan Roubal byl jedním z hybatelů listopadových událostí v Prostějově, mimo jiné zde spoluzakládal Občanské fórum. „Na listopadové události vzpomínám rád, tehdejší doba byla plná euforie a ideálů, tedy přesně toho, co dnešku citelně chybí. V porovnání s tehdejším nadšením je současnost zcela vyprázdněná… To se nejvýrazněji projevuje v politice, ale nejen tam. I našemu každodennímu životu chybí nějaké dlouhodobější cíle, za kterými bychom šli a kterým bychom byli schopni něco obětovat. Zvykli jsme si žít pouze dneškem, nic jiného nás nezajímá. Navíc vše ovlivňují peníze, mnoho lidí si nejraději zaleze do své vlastní nory a tam hrabe a hrabe,“ komentoval tehdy Jan Roubal.

Byla snad tato slova někdy aktuálnější než právě dnes?

 

Tematickou stranu k připomínce výročí událostí z listopadu 1939 a 1989 najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 13. pondělí