Tak se to podařilo. Hned dva ze tří zástupců prostějovského regionu uspěli při vyhlášení Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti životního prostředí, které se konalo předminulý čtvrtek 2. listopadu v Přerově. Z akce si kromě pocitu zadostiučinění odnesli také nádhernou achátovou trofej.

 

Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris byla nominována za organizaci úžasných vycházek i celé řady akcí na Prostějovsku, výsadbu stromů a keřů, obnovu starých ovocných sadů, vyvěšování ptačích budek, mapování a opravu studánek. „Už samotná nominace pro mě byla velkým překvapením, dodnes netuším, kdo mě vlastně navrhl. Z ceny mám pochopitelně velkou radost, celý čtvrteční večer byl velice příjemný. Jsem skutečně vděčná za to, že si lidé všímají toho, co v Ekocentru Iris společně s mými kolegy děláme. Opět mi to dodalo energii do dalších projektů, která se po všech těch letech vždy nehledá úplně snadno,“ komentovala pro Večerník Eva Zatloukalová.

Velkým úspěchem je nepochybně také Cena veřejnosti, která putovala na Bělecký Mlýn. Zemědělský a lesnický podnik zaměřený na agroturistiku hospodařící na 95 hektarech půdy si zaslouží uznání zejména za snahu o zadržování vody v krajině. V jeho lesích už došlo k výstavbě pěti velkých retenčních nádrží, další dvě byly v době nominace rozestavěné a poslední dvě už obdržely alespoň stavební povolení. „Děkujeme všem, kteří nám dali své hlasy, i všem, kteří nás mají rádi a sdílejí s námi svůj čas. Vážíme si vaší obrovské podpory,“ vzkázali manželé Richard a Yvona Benýškovi, kteří Bělecký Mlýn provozují.

Kromě těchto oceněných byl na Cenu kraje nominován také pozoruhodný projekt prostějovského komunitního sázení. Přestože ocenění nezískal, nepochybně stále platí, že díky němu se zvyšuje množství zeleně ve městě a zároveň si lidé budují vztah ke stromům i místům, kde žijí.