A je to venku! Údajně až na osmý pokus schválili prostějovští radní kompletní návrh rozpočtu města na rok 2024. Nejen Večerník na středeční tiskové konferenci rady překvapilo, že rozpočet je navržen s deficitem přes 300 000 000 korun. Primátor Statutárního města Prostějova František Jura to však vysvětluje tím, že i přes vládou schválený úsporný balíček nehodlá prostějovský magistrát snižovat investice, obzvláště když město má hodně vysoké finanční rezervy. Není tedy divu, že v nejdůležitějším dokumentu města je na stavební investice pro příští rok počítáno se sumou 470 000 000 korun! „Je to rekordní částka, kterou kdy Prostějov na stavební investice dával,“ pochlubil se první muž radnice.

Schválení návrhu rozpočtu města na rok 2024 radní opakovaně odkládali, Večerníku to vysvětlovali tím, že každou položku museli poctivě prodiskutovat s vedoucím jednotlivých odborů magistrátu. „Myslím, že asi až na osmý pokus jsme návrh měli kompletní a mohli ho v radě města projednat a schválit,“ nechal se slyšet František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova. Večerník zajímalo, v jakých základních obrysech je městský rozpočet na příští rok navržen a připraven ke schválení zastupitelům. „Příjmy městského rozpočtu v příštím roce jsou odhadovány ve výši zhruba jedné miliardy a tři sta milionů korun, přičemž výdaje v roce 2024 odhadujeme ve výši jedné miliardy a šesti set milionů korun. Znamená to tedy, že je navržen jako deficitní se schodkem zhruba tří set milionů, který budeme plně krýt z finančních rezerv,“ sdělil to nejzákladnější a nejdůležitější o finančním hospodaření města Prostějova v roce 2024 jeho primátor. A přidal i několik dalších podrobností. „Pro příští rok jsme naplánovali stavební investice za celkových 470 milionů korun, což je rekordní výdaj v prostějovské historii. Samozřejmě počítáme s tím, že dvě stě milionů korun obdržíme z dotačních programů, a jak už jsem řekl, zhruba o sto milionů korun více vyčleníme z finančních rezerv města.“

Znamená to, že městská pokladna dostane zabrat? „Nikoliv. V těchto rezervách pak ještě zůstanou další prostředky, a to zhruba sto dvacet milionů korun. Není to tedy tak, že město necháme takzvaně ´vykrvácet´ do poslední koruny. Přestože nesmyslným úsporným balíčkem vlády přijde Prostějov o desítky milionů korun, my v žádném případě nechceme a nebudeme krátit investice. Právě naopak, nenecháme si zničit lokální ekonomiku. To bychom potom mohli všechno zavřít,“ uvedl dále František Jura s tím, že magistrát do nového rozpočtu zapojí i 100 000 000 korun z nedokončených stavebních investic v roce 2023. „Vezměte si, že Prostějov je stále bez dluhů či úvěrů, přesto půjde v roce 2024 o rekordní investice. To vše financujeme díky výbornému hospodaření, zapojujeme stále vlastní peníze,“ dodal první muž města.

Večerník se dále prostějovských radních zeptal, s jakými nejnákladnějšími investicemi rozpočet města v příštím roce počítá? „Například modernizaci a budování nových učeben na čtyřech základních školách v Prostějově odhadujeme na devětapadesát milionů, počítáme se druhou etapou rekonstrukce fotbalového hřiště Za Místním nádražím za pětapadesát milionů korun. A určitě velkou částku, zhruba padesát milionů korun, nás bude stát výstavba autobusového terminálu v ulici Újezd,“ vyjmenoval tři finančně nejnáročnější stavební investice v roce 2024 náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Návrh rozpočtu města Prostějova na příští letopočet bude nyní přesně podle litery zákona vyvěšen na úřední desce, v prosinci jej pak budou na řádném zasedání schvalovat prostějovští zastupitelé.