Tuto smutnou zprávu zaznamenal asi každý. V neděli 12. listopadu ve věku dvaapadesáti let zemřel mistr světa a olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek. Přestože si v hokejové kariéře vydělal dle dostupných zdrojů zhruba 250 milionů korun, utopil se ve vlastních dluzích. Letos v červnu mu navíc vrchní soud potvrdil podmíněný trest za podvod. Jak je to možné? Může za to i napojení na Prostějov. V pozadí pádu hokejového šampiona totiž stálo „přátelství“ a zejména podnikání s někdejším šéfem prostějovského fotbalu Bořivojem Krestou. Nedopadlo totiž vůbec dobře..

Jen na úvod. Kresta po přestěhování z Brna v vedl od roku 1995 fotbalový klub SK LeRK Prostějov. Ten díky němu až do roku 2003 působil ve druhé nejvyšší soutěži ČR. Základní kapitál společnosti Bořivoje Kresty LeRK Texas činil přes 365 milionů korun, z obchodního rejstříku však již v dávné minulosti vyplynulo, že bývalý šéf prostějovské kopané převedl společnost na jiné členy své rodiny. Později byla firma dokonce zcela zlikvidována. Právním důvodem výmazu byl zamítnutý insolvenční návrh pro nedostatek majetku. A zde začíná i končí spolupráce s Romanem Čechmánkem. Oba muži následně skončili na mizině…

Spolu podnikali, spolu zkrachovali

Mediálně známější je případ Romana Čechmánka. Už před devíti lety Večerník přinesl informaci o tom, že svým věřitelům dluží minimálně 85 milionů korun. Z dluhů nevybředl až do své smrti. K riskantním investicím za desítky milionů korun v Holešově, Zlíně a i v Prostějově jej dle celé řady zdrojů svedl právě Bořivoj Kresta.

Oba muže spojovala záliba v luxusu a nevázaném životě. Sešli se mimo jiné také u prodeje bývalého objektu společnosti Sanco ve Sportovní ulici. To se následně ukázalo jako hodně nevýhodná investice.

Podnikání Romana Čechmánka skončilo totálním fiaskem. Jeho dluhy měly dosáhnout výše zhruba stovky milionů korun. Veškerý hokejistův majetek skončil v konkurzu. Týkalo se to například i rodinného pivovaru ve Zlíně, který byl nejprve zavřený, nakonec jej nový majitel vydražil za 7,5 milionu korun.

Údajně ke stadionu jezdil ve Ferrari

Sám Čechmánek měl v posledních letech žít s těžce nemocným synem v podnájmu. Za podvody, kdy si navzdory dluhům půjčoval dál, putoval před tribunál. Vrchní soud jej odsoudil k tříletému trestu vězení s podmíněným odkladem na pět roků. Rozsudek letos v červnu potvrdil Nejvyšší soud. Svoje dluhy nebyl Roman Čechmánek schopný splatit až do své smrti. Zemřel čtyři dny předtím, než měl k soudu zamířit znovu. Čekal jej spor s exmanželkou Dagmar o společný majetek.

Paradoxní je, že v Prostějově Čechmánkovi stále patří kdysi velmi slušně zařízená, nicméně dlouhodobě uzavřená restaurace nacházející se u tenisových kurtů v areálu bývalého LeRKu Prostějov. Opuštěná provozovna byla v uplynulých letech opakovaně vykradena. Dle dřívějších slov bezdomovců obývajících prostor zchátralého stadionu tam v minulosti ve svém luxusním sportovním voze jezdil i Roman Čechmánek. Nejen do těchto míst se ovšem už nikdy nevrátí.

Kresta v likvidaci

Velmi špatně skončil i Bořivoj Kresta. Stejně jako společnost LeRK Texas skončily i další jeho společnosti. Opakovaně odsouzený Kresta dle svých slov neměl na Čechmánkův pád žádný vliv, pouze pro něj pracoval a prodal mu objekt, kde v té době bez problémů fungovalo Sanco. To se později přestěhovalo do Vrahovic, kde funguje dodnes.

Kde je pravda a jaké bylo skutečné pozadí podnikání těchto pánů, už ví jen jeden z nich…