Jezdí z místa na místo, vybírají si zaparkovaná auta a kradou v době, kdy jejich obětí tvrdě spí. Zloději katalyzátorů jsou doslova noční můrou řidičů po celém prostějovském regionu. Chytnout je bývá obzvláště těžké, jediná šance je přistihnout je při činu.

A to není nic snadného. I když se to podaří, zloději se někdy vykrucují jako hadi. To je dle všeho i případ kvarteta mladých mužů, kteří dle obžaloby vyrazili na lup do Horního Štěpánova. Všichni se minulé úterý 14. listopadu sešli u prostějovského soudu. Leckterý okradený by se při jejich výpovědi plné nelogičností pořádně dopálil...  

Toto zřejmě jen tak nepřestane... Katalyzátory se mezi zloději těší značné oblibě. Jedná se totiž o krádeže, u nichž je dopadení pachatele krajně obtížné. Vyříznutí dílu sice vyžaduje jisté znalosti i úsilí a chvíli tropí rámus, zloděj si ale může přijít na slušné peníze. Za kus dostane i několik tisíc korun. Kradený katalyzátor nebo filtr pevných částic lze někdy použít i jako náhradní díl, častěji však poslouží přece jen jako zdroj drahých kovů: obsahuje palladium, platinu nebo rhodium. U prostějovského soudu se představilo kvarteto mužů, kteří dle svědka kradli v Horním Štěpánově. Přestože proti nim svědčila celá řada důkazů, oni svoji vinu tvrdošíjně popírali…

Až na jisté dílčí odlišnosti je to u všech čtyř zhruba stejný scénář. Poznali se v dětském domově, mají rádi auta, muziku a večírky, mohli by pracovat jako automechanici, nicméně v zaměstnání nikde dlouho nevydrží. A to navzdory faktu, že se potýkají s dluhy i exekucemi.

Řeč je o kvartetu obžalovaných, kteří se sešli uplynulý týden u prostějovského soudu. Přitom tři z nich, konkrétně Marek Migota (31), Lukáš Kolínský (26) a Dominik Šmíd (26), byli nedávno pravomocně odsouzeni za to, že v Jaroměřicích ukradli z odstaveného auta litá kola. Už dvanáct dní po této krádeži je policisté společně s Janem Luňáčkem (26) přistihli v autě, jehož osádka se dle svědka pokusila odřezat katalyzátor ze zaparkovaného auta.

Svědek je chytil při činu, vzal jim hever

Vše se seběhlo už loni v srpnu. „Za domem jsem slyšel divné zvuky, tak jsem vyšel ven. Byla tam banda čtyř mladých lidí v tmavě zelené oktavii, co se pokusila ukradnout katalyzátor. Auto bylo na heveru, který jsem si vzal domů. Když mě spatřili, naskákali do auta. Já se k nim rozběhl a podařilo se mi k nim dostat dříve, než řidič zavřel dveře. Vklínil jsem se mezi ně a řidiče, chvíli jsem tak běžel, ale jak auto zrychlovalo, tak jsem se musel pustit. Nějaký čas jsem se však řidiči koukal přímo do obličeje, dobře jsem ho viděl, v autě svítilo světlo. Jakmile policisté stejné auto zadrželi, tak mi všechny čtyři ukázali. Ten vůz stejně jako řidiče jsem poznal na sto procent. Myslím, že je to pan obžalovaný, poznal bych ho i nyní. Ty zbylé tři bych identifikovat nedokázal,“ vypověděl svědek s tím, že auto se na místo činu ještě jednou vrátilo. „Přijeli si asi pro hever, ale ten už jsem měl doma,“ dodal statečný muž.

Vše popřeli

Navzdory této výpovědi se celá čtveřice u soudu tvářila, že se jich celá záležitost vůbec netýká. Ve své verzi hovořili o tom, že trojice, která pár dní předtím kradla v nedalekých Jaroměřicích, pouze vezla z Prostějova domů do Horního Štěpánova zcela opilého Jana Luňáčka. Není bez zajímavosti, že i ten má za sebou kriminální minulost, za krádeže byl v minulosti odsouzen dokonce k nepodmíněnému trestu vězení.

Jak dojeli do Pohory?

Ve výpovědi všech obžalovaných bylo hned několik mezer. Všichni se sice shodli na tom, že z Prostějova zamířili přes Konici přímo do Horního Štěpánova, nedokázali už ovšem absolutně vysvětlit, jak je možné, že je policisté chytili, když do Horního Štěpánova přijížděli ve směru od Pohory. Kdo jen trochu zná Horní Štěpánov a jeho okolí, tomu musí být jasné, že něco takového postrádá logiku. Dojet z Prostějova přes Konici do Pohory, a přitom se vyhnout Hornímu Štěpánovu, je prakticky vyloučeno, předpokládalo by to hodně dlouhou, krkolomnou a zcela nepravděpodobnou objížďku. Kromě toho majitel vozu Marek Migota nedokázal vysvětlit, proč mu v autě chybí potřebný hever, otazníky vzbuzovala i nalezená pila určená k řezání plechů. Dle jeho slov měla být kvůli scházející baterii nefunkční.

Kvůli postoji obžalovaných a náročnému dokazování se hlavní líčení protáhlo a rozsudek dosud nepadl. Hlavní líčení tak bylo odročeno na prosinec.