Už je to sedm let, co se majitelem zámku v Přemyslovicích stal Richard Benýšek. Nepřehlédnutelný spolupracovník tragicky zemřelého nejbohatšího Čecha Petra Kelnera jej koupil zejména kvůli přilehlým lesům a loukám o rozloze asi 200 hektarů, které navazovaly na rozlehlé pozemky v jeho vlastnictví. Majitel výletiště Bělecký Mlýn plánoval na zámku mimo jiné vybudovat minipivovar. K tomu však zřejmě jen tak nedojde, aktuálně existuje alespoň možnost uspořádat zde svatbu. Přesto zámek v Přemyslovicích stále zůstává pouze jako STÍN své dávné MINULOSTI.

 

Trojkřídlý novogotický zámek v Přemyslovicích byl postaven v 19. století, velkoryse pojatou stavbu do podoby imitace středověkého hradu nechal před 140 lety přestavět brněnský továrník Edmund Bochner. Za minulého režimu zde dlouhé roky sídlila zemědělská škola s internátem. Po revoluci získali stavbu i s okolními lesy v restituci potomci rodiny Bochnerů. To vše od nich odkoupil opavský právník Pavel Lasák. Vlivný advokát se však sám dostal do křížku se zákonem. Podle pravomocného rozhodnutí soudu podvedl svého klienta a připravil jej minimálně o 2,7 milionu korun, za což byl pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu.

Richard Benýšek zchátralý zámek i s pozemky koupil v srpnu 2016. Už tehdy byl objekt dlouho zcela opuštěný, chyběl v něm vodovod i elektřina. O jeho budoucnosti v té době nový majitel jasno neměl. Po více jak roce však představil své nepochybně smělé vize. „Plánuji ze zámecké sýpky vybudovat pivovar, na jehož fungování by se podíleli i další podnikatelé. Z další části bych rád udělal muzeum věnované zejména animovanému filmu. Zvažuji zde také vybudování domova s pečovatelskou službou,“ vyjádřil se tehdy Benýšek, jemuž se v uplynulých letech podařilo velmi pěkně zvelebit Bělecký Mlýn i jeho okolí.

Na zámek v Přemyslovicích však čas ani energie už očividně nezbývají. „V tuto chvíli žádný plán nemáme. Na znovuotevření bývalé zámecké restaurace aktuálně nemáme lidi, maximálně můžeme prostor pronajmout,“ připustila na sociálních sítích manželka majitele zámku Yvona Benýšková s tím, že pokud někdo plánuje svatbu, může se na zástupce Běleckého Mlýna obrátit. Ta vůbec první zde proběhla poslední zářijový den, konal se zde však pouze obřad, hostina pak byla pochopitelně naplánována jinde.