Tady se něco po řádně zaseklo... Zhruba před rokem jsme přinesli informaci o tom, že rondel v Olomoucké ulici čeká zásadní přestavba. Větve zřejmě nejvytíženější kruhové křižovatky ve městě vedou z Prostějova do Držovic, obchodní zóny, na dálnici D46 či na severní obchvat. Na něco takového však nebyla kruhová křižovatka původně stavěná, i proto zde měla letos přijít přestavba. K ničemu ovšem zatím nedošlo a zřejmě jen tak nedojde. Večerník zajímalo proč.

Od konce předloňského listopadu je zcela průjezdný severní obchvat města Prostějova. Po letech příprav se jednalo o největší dopravní investici posledních tří dekád. Vybudování zhruba tři kilometry dlouhé části vnějšího městského okruhu přišlo na více než 400 milionů korun. Severní obchvat začíná u rondelu v Olomoucké ulici. A právě ten měl letos doznat zásadních úprav, čímž by se měla výrazně navýšit její kapacita.

„Okružní křižovatka již nevyhovuje stávajícímu dopravnímu zatížení. Po úpravách by měla umožňovat plynulé napojení všech vozidel vjíždějících do tohoto prostoru,“ vysvětlil důvody rozšíření rondelu náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

Po úpravách by měl rondel mít tvar elipsy o šesti ramenech. S investicí za zhruba 20 milionů korun dle dřívějších vyjádření počítal krajský rozpočet na letošní rok. Jenže ze všeho nakonec sejde. „Do cesty se postavila jedna soukromá firma se zahraniční účastí, která odmítla poskytnout souhlas nezbytný pro vydání stavebního povolení. To nás naštvalo a zřejmě budeme muset přistoupit k nepopulárnímu vyvlastnění. To však nebude snadné, vše zřejmě skončí u soudů a ty se mohou táhnout. Můj osobní odhad je, že se to podaří vyřešit tak za rok až za dva,“ reagoval na dotaz Večerníku po zdržení celé investice Rozehnal s tím, že to není jediný případ, kdy si někdo z majitelů pozemků takzvaně postavil hlavu a blokuje další rozvoj města. „Předpokládám, že za zhruba tři až pět let začneme s výstavbou severozápadního kvadrantu navazujícího na severní obchvat. Do té doby by měly být úpravy rondelu v Olomoucké ulici určitě dokončeny,“ uzavřel náměstek primátora Statutárního města Prostějov.