V pořadí již osmé zasedání Zastupitelstva statutárního města Prostějova během tohoto volebního období bylo celkem rychlé. Komunálním politikům stačilo minulé úterý 21. listopadu k projednání tří desítek bodů programu pět hodin, z toho 60 minut věnovali v rámci polední přestávky obědu.

V obřadní síni radnice se přitom schvalovala rozpočtová opatření, dotace do sportu, do sociální oblasti i kultury. Bez jediného slova v diskusi pak zastupitelé schválili i navýšení ročního poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu pro jednotlivé občany.

Prostějovský primátor a řídící schůze František Jura (ANO 2011) minulé úterý nezaregistroval jedinou omluvenku, jednání v obřadní síni radnice se tedy zúčastnilo všech pětatřicet zastupitelů a zastupitelek.

Bez přehánění lze o listopadovém zasedání prostějovského zastupitelstva říci, že se neslo v duchu odpadů. A to v mnoha rovinách. Nejprve zhruba hodinu byla slyšet slovní přestřelka mezi opozicí a radniční koalicí ve chvíli, kdy konšelé informovali o uzavření memoranda mezi městem a dvěma subjekty ohledně možné výstavby zařízení pro likvidaci odpadu na území Prostějova. Stejně tak vyvolala vlnu nevole u opozičníků slova o možnosti postavit linku na třídění odpadu v lokalitě bývalé Vitany v Prostějově. „Naopak zcela bez diskusních příspěvků prošel návrh rady města na zvýšení poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu, který bude od příštího roku činit 864 koruny,“ podotkl náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko), který má na starost komunální služby v Prostějově.

Velmi kriticky se pak opoziční zastupitelé vyjadřovali k úmyslu radních podpořit částkou 300 tisíc korun akce Sportovní hvězdy dětem, kterou každoročně pořádá marketingová společnost TK PLUS. „Vím, že tato společnost je pro několik prostějovských zastupitelů jako červený hadr pro býka,“ povzdechl si radní a předseda sportovní komise města Karel Piňos (ANO 2011). Nakonec ale tuto prospěšnou akci nejen pro mládež zastupitelstvo bez větších skrupulí schválilo.

Po schvalovacích procesech týkajících se výkupů nebo naopak prodejů či pronájmů některých pozemků v Prostějově si zastupitelé ještě vyslechli aktuální zprávu o provozu Národního domu v Prostějově, kterou přednesla nová ředitelka tohoto zařízení Karin Konzbulová.

 

Podrobné zpravodajství z 8. jednání zastupitelstva Statutárního města Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 27. listopadu