Po obvinění náměstka hejtmana Michala Záchy z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji se krajská koalice shodla na změnách v rozdělení rezortů ve vedení kraje. „Koaliční rada se dohodla, že ODS nebude nadále mít v Radě Olomouckého kraje ve své gesci oblast dopravy. Jméno nového člena krajské Rady bude oznámeno v horizontu několika dní,“ prozradil uplynulý pátek v noci hejtman Josef Suchánek.

Podle vyjednavačů ODS ale tato informace není kompletní. „Na páteční koaliční jednání jsme přišli s konstruktivním návrhem, který měl přispět k rychlému řešení situace po obvinění a vynucené rezignaci náměstka hejtmana Michala Záchy,“ uvedl exkluzivně pro Večerník jeden z vyjednavačů Petr Sokol. „Jako občanští demokraté jsme proto navrhli změnu rozdělení rezortů v krajské koalici. Rezort dopravy, který dosud náležel právě ODS, by podle tohoto návrhu nově řídil pan hejtman, který zastupuje koalici Piráti a starostové. ODS by naopak nově připadlo řízení oblasti majetku.“

Všechny koaliční strany tento návrh občanských demokratů přijaly. „Zároveň mezi všemi koaličními stranami panovala na koaličním jednání shoda, že ODS bude i nadále řídit oblast sportu. Proto nyní přikročíme k nominaci jejího nového zástupce v Radě Olomouckého kraje. Předpokládáme, že výběr nového náměstka hejtmana proběhne do konce následujícího týdne,“ přišel informaci ke změnám na krajském úřadě náměstek hejtmana a předseda klubu zastupitelů ODS v Zastupitelstvu Olomouckého kraje Dalibor Horák.

Jedním ze jmen, která se logicky nabízí na uprázdněnou pozici krajského náměstka, je také Prostějovanka Milada Sokolová. Ta má nyní z pozice uvolněné zastupitelky ve vedení kraje na starost cestovní ruch a vnější vztahy, proto má s nejvyššími patry krajské správy patřičné zkušenosti. Mohla by být tedy jednoduše „povýšena“ do funkce krajské náměstkyně. V médiích se v této souvislosti objevilo také jméno krajského zastupitele za ODS Josefa Ťulpíka ze Šumperska.