Do dnešní stávky, tj. pondělí 27. listopadu, se zapojily všechny prostějovské základní a mateřské školy s výjimkou ZŠ Majakovského ve Vrahovicích. O děti bylo postaráno ještě na RG a ZŠ Otto Wichterleho a ZŠ Jana Železného. V dalších případech si pracující rodiče museli poradit sami. Ne všem se to právě líbilo.

 

Výstražnou jednodenní stávku inicioval Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Dle vyjádření všech stávkujících jim primárně nejde o platy učitelů, ale o důstojné mzdy těch, bez nichž by školy nemohly fungovat, tedy o nepedagogické pracovníky, mezi něž patří kuchařky v jídelnách, uklízečky či školníci. Další cílovou skupinou mají být ostatní pedagogičtí pracovníci, konkrétně vychovatelky ve školních družinách, asistenti pedagoga, školní psychologové a další, jejichž počty se mají výrazně snižovat.

Stávkovaly stovky zaměstnanců všech škol zřizovaných městem Prostějov. Až na jednu. „Do stávky se nějakou formou zapojily všechny městem zřizované mateřské a základní školy s výjimkou ZŠ v ulici Majakovského. V ní dle sdělení ředitelky školy zaměstnanci s důvody stávky souhlasí, ale aktivně se do ní nezapojí. „Mateřská škola Rumunská“ a „mateřská škola Partyzánská“ se aktivně do stávky zapojují na některých pracovištích, ale provoz školek bude zajištěn,“ upřesnil Petr Ivánek.

Pro rodiče, kteří chodí normálně do práce, představovala stávka výrazný problém. „Reálné gymnázium a ZŠ Jana Železného zajišťují činnost školní družiny, ostatní školy nejsou schopny kvůli počtu zapojených pracovníků do stávky provoz zajistit vůbec,“ konstatoval v této souvislosti Petr Ivánek.

I starší studenti mají volno

Ke školské stávce se připojila i většina středních škol, sídlících v Prostějově. Večerník oslovil stávkový výbor na zdravotnické škole a získali toto vyjádření: „Samozřejmě se ke stávce připojujeme, protože je třeba podpořit spravedlivý hněv školských zaměstnanců proti vládní destrukční školské politice. Nejde v žádném případě o nějakých sto třicet procent pro kantory, jak je veřejnosti předkládáno vládními médii, ale o to, aby vůbec dál mohli ve školství za důstojné peníze pracovat kuchařky, uklízečky, školníci, ekonomky a asistentky tedy pracovníci nepedagogičtí a dále, aby nebyl snižován PH MAX v takové míře, která by likvidovala kvalitu vyučovaných oborů. Na zdravotnických školách je to třeba stěžejní obor praktická sestra, kde se třídy prostě musí děli na skupiny, a to hlavně v praktické výuce. Nedělit znamená přeplněná oddělení v nemocnicích žáky, nemožnost všech žáků provádět všechny odborné výkony. Někdo by měl důrazně panu ministrovi říct, že tady jde o lidské zdraví a lidské životy. Jsme rádi za vyjádření představitelů města, kteří chápou důvody stávky a podporují ji. Vyjádření pana Fialy, že nevidí důvody ke stávce považujeme za vyjádření člověka, který nemá na tomto postu, co dělat, stejně jako celá vláda!,“ nebrali se servítky na Střední zdravotnické škole v Prostějově.

 

Co na to rodiče?

 

Stávka se tak u většiny rodičů malých dětí s velkými sympatiemi právě nesetkala. „Úplně chápu, že každý chce přidat, i to, že když se zvedly platy učitelům, tak na ostatní pracovníky už ve školách často nezbylo. Asi by to mělo být spravedlivější. Nicméně rozpočet ČR každý rok zaznamenává astronomické schodky a stát dluží, kam se podívá. Rád bych tedy slyšel i návrhy, odkud ty peníze vzít. Lidé, kteří normálně chodí do práce, pomáhají k tomu, aby stát nezbankrotoval, což mu stejně hrozí tak jako tak. S tím žádná podobná stávka nic nenadělá, pouze ten okamžik o něco málo přiblíží. Hlavně se mi to ale nelíbí jako příklad pro děti. Co až i ony začnou chtít stávkovat a nebudou protestně chodit do škol jen proto, aby se domohly toho, že chtějí od svých rodičů dostávat více peněz. Obzvláště pokud by tito rodiče měli podobné dluhy, jaké má stát platící zaměstnance škol,“ komentoval jeden z nich.