Tak tohle by u svého domu nechtěl mít nikdo! Ale stalo se... Obyvatelé nedávno zrekonstruovaného domu v ulici Marie Pujmanové 10 upozornili Večerník na nehorázný svinčík, který se před pár dny objevil v oplocené kóji s kontejnery na komunální odpad před uvedenou nemovitostí. Problém byl v tom, že v daném týdnu zde nedošlo k odvozu odpadků, což zapříčinilo nahromadění nepořádku nejen před kontejnery, ale i před oplocenou kójí. A to místním obyvatelům pořádně zvedlo žluč!

Jak Večerníku sdělil muž bydlící v domě v majetku města, nebyl v době od pondělí 18. do neděle 24. ledna vyvezen odpad z kontejnerů. „Zasílám vám snímky tří kontejnerů přetékajících odpadky v uzamykatelné drátěné kóji, pytle s odpadky odložené vedle kontejnerů a dalších pytlů, které obyvatelé domu v ulici Marie Pujmanové číslo 10 odložili i mimo kóji. Neměli je už totiž kam dávat! Snímky jsou pořízeny v pondělí 25. ledna. Tento problém trvá ale v řádu měsíců, i když v menší míře,“ upozornil Večerník Jan Kovář z Prostějova, který nad touto situací neskrýval obrovské zklamání. „Prostějovští radní se vyjadřují, že cena šest set korun ročně za svoz odpadu na obyvatele je již dlouhodobě nedostačující a že město musí společnosti FFC doplácet desítky milionů korun na svoz odpadu. Toto je tedy důvod, proč nezajišťuje odvoz odpadu z domu Marie Pujmanové 10? V takovém nepořádku se musí náramně dařit hlodavcům,“ míní Kovář, který stejně jako ostatní zdejší obyvatelé považuje kapacitu kontejnerů v dané lokalitě za malý. „U domu Marie Pujmanové 10 jsou umístěny tři kontejnery v uzamykatelné drátěné kóji. Jsem toho názoru, že vzhledem k počtu nájemníků je tento počet absolutně nedostačující. Většinou se vrchovatě zaplní v rozmezí dvou až tří dnů. Další možnost, jak tuto dlouhodobě neuspokojivou situaci řešit, je zvýšit četnost svozu odpadů. Problém také je, že po odjezdu popelářů jsou kolem kontejnerů rozházeny odpadky, že se ani nedá projít ke kontejnerům! Často se tak tady všichni přímo brodíme v odpadcích,“ láteří prostějovský občan.

Večerník se chtěl dozvědět, proč tento problém vůbec nastal a z jakého důvodu město neřeší častější svoz komunálního odpadu od domu Marie Pujmanové číslo 10? „V uvedeném týdnu neproběhl výsyp kontejnerů na směsný komunální odpad z důvodu pochybení pracovníků společnosti FCC Prostějov, kteří ztratili klíče od plechové kóje, v níž jsou kontejnery umístěny. Posádka svozového vozidla nepředala tuto informaci svému vedoucímu a z toho důvodu došlo k nápravě bohužel až v pondělí 25. ledna. Vše bylo napraveno. Občanům se omlouváme,“ zareagoval pro Večerník Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova, v jehož pracovní gesci jsou komunální služby. „Co se týče četnosti svozu, tak musím říci, že svoz komunálního odpadu probíhá ve frekvenci dvakrát týdně, a to vždy v pondělí a ve čtvrtek. Domníváme se, že tato četnost je dostačující. Ale často se setkáváme také s tím, že kolem kontejnerů jsou pytle s odpadem poházené na zemi, aniž by kontejnery byly zaplněny,“ přidal svůj podnět k zamyšlení Pospíšil.