Už před třemi týdny Večerník žádal vedení prostějovské nemocnice o vyjádření, jakým způsobem bude v souvislosti s protestní akcí mladých lékařů omezena, či snad dokonce rušena péče o pacienty. Odpověď dlouho nepřicházela. Teprve minulé úterý jsme se dozvěděli, že stále probíhají intenzivní jednání. Po čtvrteční dohodě mezi premiérem ČR a lékaři se zdá, že je situace vyřešena...

První odpověď na dotazy Večerníku přišla z prostějovské nemocnice s týdenním zpožděním v úterý 28. listopadu. „Aktuální situaci týkající se celostátně iniciované protestní akce mladých lékařů řeší skupina AGEL v několika zdravotnických zařízeních. Momentálně probíhají na osobní úrovni intenzivní jednání s kolegy lékaři, kteří se k protestu hodlají připojit, přičemž v řadě zařízení půjde pouze o protest symbolický, který nebude vyžadovat žádné omezení provozu či akutní péče o naše pacienty. S ohledem na šíři naší zdravotnické sítě, ve které péči provozujeme, dokáže skupina AGEL stávající situaci řešit efektivně i vzájemnou zastupitelností lékařských kapacit,“ uvedla Gabriela Lefenda, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Ve čtvrtek se pak premiér České republiky dohodl s lékaři na navýšení platů a chuť stávkovat tak většinu nemocnic přešla. V pátek se pak Večerník dočkal dalšího stanoviska prostějovského špitálu. „Po velmi intenzivních a osobních jednáních s našimi lékaři se v zařízeních skupiny AGEL podařilo dojít k dohodě i s lékaři na odděleních, kde byla situace složitější. Již dříve ale bylo zajištěno, že v žádném z našich zařízení nebude omezena akutní péče o naše pacienty a bude zachována i plánovaná péče,“ dodala Gabriela Lefenda.