Profesionální i dobrovolní hasiči v našem kraji mají za sebou náročný víkend. V souvislosti s počasím, novou sněhovou nadílkou, závějemi a sněhovými jazyky jsme od pátečního podvečera až do pondělního rána vyjeli k téměř 50 událostem. Řešili jsme převážně dopravní nehody a technické pomoci. Vyprošťovali jsme autobusy, sypače i osobní automobily z příkopů a závějí, odstraňovali jsme stromy z komunikací a převisy z veřejných budov. 

 

Nejhorší situace byla hlavně v sobotu 2. prosince na komunikacích nad Šternberkem, na Jesenicku a Přerovsku. Vyprošťovali jsme autobus u obce Rejvíz na komunikaci z Jeseníku do Zlatých Hor, kde havaroval do příkopu a zapadnul. Cestovalo v něm 12 osob, jedna se při kolizi zranila. Pasažéry jsme evakuovali a přepravili jsme je ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami do Jeseníku. Autobus jsme vytáhli zpět na silnici vyprošťovacím jeřábem.

Pasažérům z autobusu v příkopu jsme pomáhali i u Kojetína. Cestovalo v něm 19 osob, dvě se při nehodě zranily a byly předány záchranářům zdravotnické služby. Třetí autobus jsme vytáhli navijákem našeho technického speciálu z příkopu zpět na silnici ve Lhotě na Přerovsku. Ve vozidle jel pouze řidič.

Kvůli klimatickým podmínkám byla špatně sjízdná také oblast v okolí Šternberka. Tam jsme na silnici č. 444 z Lipiny na Těšíkov vyprostili 2 osobní auta, která zde zapadla v závějích. Povolali jsme na místo sypače, aby silnici zprůjezdnily. Vyjeli jsme také vyprostit auto k Huzové. V oblasti se tvořily sněhové jazyky a závěje. Na Jesenicku jsme z příkopů vyprostili 2 sypače ve Štítech a ve Velké Kraši.