Stejně jako každý rok i letos mohou lidé posílat své nominace na Cenu města Prostějova. V této anketě bývá již od roku 2006 oceňováno zhruba půltucet osobností či spolků. Zatímco počty laureátů i jejich krátké medailonky jsou přehledným způsobem zmapované na internetových stránkách města, tak počty nominovaných stejně jako jména „nejčastějších“ neúspěšných kandidátů zůstávají utajeny.

Prostějovský magistrát během uplynulého týdne upozornil občany, spolky či organizace, že mohou nominovat osobnosti na Ceny města Prostějova za rok 2020. Nominovat mohou lidé osobnosti a kolektivy, které výrazně napomohly ke zvýšení prestiže města v jakékoli oblasti své činnosti a zaslouží si uznání. „Oceňované obory nijak nevymezujeme, abychom tím nezúžili výběr nominovaných,“ vybízí k aktivitě veřejnosti František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov.

Občané či organizace najdou formulář na internetových stránkách www.prostejov.eu, načež magistrát bude nominace přijímat do konce února. K nominaci je třeba uvést jméno a příjmení osoby nebo název kolektivu navržených na ocenění, dále za jakou činnost by měli navržení kandidáti cenu získat i podpis a kontakt na navrhovatele. „Žádáme, ať nominace doručí navrhovatelé v písemné formě na podatelnu magistrátu města do osmadvacátého února,“ vzkazuje Anna Kajlíková, referentka mediální komunikace Magistrátu města Prostějova.

Zastupitelstvo města Prostějova každoročně oceňuje za významnou činnost nebo dílo v těchto oblastech: - přírodní vědy, - technický pokrok, - společenské vědy, - architektura a urbanismus, - hudba, - výtvarné umění, - dramatické umění, - literární činnost, - užité umění, - žurnalistika a publicistika, -sport a tělovýchova, - hospodářský rozvoj, - počin roku, - jiné.

„V uplynulých letech byla Cena města udělena mnoha osobnostem, jejichž práce je rozmanitá. Od šíření demokracie přes celoživotní práci v divadelnictví až po činnost literární či hudební,“ vypíchla Kajlíková.

Mezi nositeli cen z uplynulých let lze například objevit někdejšího starostu Jana Tesaře či primátora Miroslava Pišťáka, ale i mnoho dalších z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Namátkou jmenujme persony jako Miroslav Černošek, Hana Lužná, Jarmila Pospíšilová, Dana Zbořilová, Vladimír Körner, Hana Bartková, Jana Zikmundová, Marcella Dostálová, Karel Kavička, Alena Spurná, Jiří Kremla, Leopold Färber či Zdeněk Vychodil.

„Prostějov je domovem řady vynikajících osobností představujících špičku ve svém oboru. O spoustě z nich přitom toho široká veřejnost příliš neví. Na nominace na Cenu města Prostějova se proto každý rok těším. Je to nejen příležitost poděkovat lidem, kteří naše město proslavili, ale často také šance představit našim občanům méně známé vědce, umělce, sportovce i lidi obětujících veškerý svůj čas práci pro druhé,“ nechal se slyšet primátor Jura.

Z dlouhodobých statistik vyplývá, že nejvíce Cen města, a to osm, bylo uděleno za rok 2006. Tato situace se po dlouhých letech opakovala loni. Večerník ovšem v souvislosti s nominacemi zajímal jejich počet v uplynulých deseti letech, stejně jako jméno, které v uplynulých letech získalo nejvíce nominací, aniž by cenu obdržel. Tyto informace se nám ovšem zjistit nepodařilo. „Jména nominovaných nezveřejňujeme,“ tlumočila vyjádření příslušných zaměstnanců radnice Kajlíková. Zajímaly nás tedy alespoň počty nominovaných v jednotlivých letech. Ani těch jsme se ovšem nedočkali. „Vše, co budeme zveřejňovat, vždy najdete na webu města,“ uzavřela referentka mediální komunikace prostějovského magistrátu. 

Přehled oceněných osobností a kolektivů, jednoduchý formulář k Cenám města Prostějova a pravidla pro udílení naleznete také na webových stránkách města pod tímto odkazem:

www.prostejov.eu/cs/volny-cas/o-meste/osobnosti-mesta/cena-mesta-prostejova.

 

06 graf1

 

počty laureátů cen města prostějova

rok                             počet oceněných

2005                           6

2006                           8

2007                           5

2008                           7

2009                           6

2010                           6

2011                           6

2012                           6

2013                           6

2014                           6

2015                           6

2016                           5

2017                           5

2018                           6

2019                           8