Zdá se, že jde o věčný problém, který se dá řešit jen hodně ztuha. Rozmístění kontejnerů na odpad v památkově chráněné zóně, natož v úplném centru Prostějova, bylo vždy velmi problematické, byť se mnohdy dělaly kompromisy. Na to, že určitý druh popelnic chybí dodnes třeba na Žižkově náměstí nebo v Knihařské ulici, si postěžovala občanka města, která se do Prostějova přistěhovala teprve nedávno.

„Nově jsme se přistěhovali do Prostějova na Žižkovo náměstí. Ale nevím, jak to máme řešit s odpadem. V celé ulici za naším bytem, to znamená v Knihařské ulici, jsou jen na jednom místě koše žluté a modré, chybí tady kontejnery na sklo a především na bioodpad. A vůbec netuším, zda magistrát hodlá dodat tyto koše také sem. Jde mi především o bioodpad, přece jen jako domácnosti produkujeme dost odpadu, který by se tam mohl vyhodit. Rozhodně by to bylo lepší i pro životní prostředí,“ ozvala se nyní se svým problémem Gabriela Studynková z Prostějova.

Její dotaz neunikl pozornosti úředníků, a tak se z radnice dočkala celkem brzké odpovědi.

V městské památkové zóně v centru města je umísťování kontejnerů na tříděný odpad bohužel problematické a omezené. Kontejner na sklo je umístěn v docházkové vzdálenosti od vašeho bydliště, a to v Kostelní ulici vedle městské tržnice. Sběr a svoz bioodpadu u domů a bytovek v centru města probíhá tak, že majitelé těchto nemovitostí si pořídí vlastní nádobu na bioodpad, kterou mají umístěnou ve dvoře nebo v průchodu a v den svozu nádobu přistaví před dům, obdobně jako u směsného odpadu,“ nabízí určité řešení Lenka Gartnerová, referentka informační služby prostějovského magistrátu.