Krade jako straka. Toto rčení dokonale pasuje na Jana Demetera (62). Ten je stejně jako známý černo-bílý pták osudově přitahován všemi lesklými věcmi. Vyhlíží je nejen v obchodech, ale i na ulicích. Jakmile je vidí, chce je ukrást. Minimálně jeden ze svých četných loupeživých nájezdů provedl také v Prostějově, naštěstí byl včas zadržen. Uplynulé úterý 5. prosince si prostřednictvím videokonferenčního zařízení vyslechl rozsudek prostějovského soudu. Straka ze Slovenska tak alespoň na nějaký čas dolétala.

 

Jan Demeter se narodil v Topolčanech na Slovensku. Většinu času prožil po slovenských věznicích, celkem u našich východních sousedů posbíral 16 trestů. Když byl zrovna na svobodě, tak opět kradl. Naposledy jej chytili letos v dubnu v Bratislavě, kde si v klenotnictví v centru města vyhlédl dva prsteny v hodnotě zhruba 40 tisíc korun a s oběma se dal na útěk. Jelikož byl na chodníku zadržen, putoval před slovenský soud a ten mu vyměřil 14 měsíců nepodmíněně.

 

Před vězením dal přednost Prostějovu

Místo nástupu do vězení však Jan Demeter zvolil přesun do České republiky, a to konkrétně do Prostějova. O letních prázdninách navštívil Klenoty u muzea na našem hlavním náměstí. I zde projevil zájem o dva prsteny, které však rozhodně nehodlal zaplatit. Jakmile je dostal do rukou, využil toho, že se prodavačka věnovala dalšímu zákazníkovi, a dal se na útěk. Stejně jako v Bratislavě, tak i tentokrát měl smůlu. Díky pohotovým kolemjdoucím byl včas zadržen.

Ani z toho si však moc nedělal. Ještě začátkem října zkoušel štěstí v Brně, kde si na zastávkách MHD opakovaně vyhlédl ženy, na nichž ho zaujaly zejména jejich zlaté řetízky. Nějaký čas je sledoval, a jakmile se naskytla příležitost, vrhl se na ně a řetízky z nich strhl. Zatímco poprvé mu to prošlo, podruhé už mu rázná žena dala takovou facku, až spadl na zem. Mezitím se na místo seběhli lidé, kteří jej zadrželi.

Vzhledem k dopadení neměl obžalovaný mnoho možností na výběr, a tak u soudu prohlásil vinu.

Dostal dva roky, sedí v Plzni

Brněnský soud Jana Demetera už stihl odsoudit, když mu vyměřil 16 měsíců, které si odpykává v plzeňské věznici. Prostějovský soud mu tak uplynulé úterý pobyt v base prodloužil na 24 měsíců. Trest proti původnímu návrhu obžaloby zpřísnil s ohledem na jeho nedávné odsouzení na Slovensku. „Soud musel zohlednit prohlášení viny i to, že ukradené prsteny byly nakonec vráceny. Na druhou stranu obžalovanému přitěžuje recidiva. Je u něj jasně vidět, že je specialista na tento typ krádeží, kterých se dopouštěl u nás i na Slovensku,“ odůvodnil výši a druh trestu soudce Petr Vrtěl. Rozsudek je již pravomocný.