I takto se dnes „podniká“... Jednatel ostravské společnosti Comfort reality David Migdal je přímo ukázkovým příkladem „úspěšného obchodníka s chudobou“. Například ve Víceměřicích vlastní polorozpadlý dům, který pronajímá problémové romské rodině Danielů. Navzdory havarijnímu stavu za něj nájemníci platí relativně vysokou činži. To si mohou dovolit jen proto, že pobírají sociální dávky. Ty pak končí v Ostravě a následně jsou utraceny například během exotických dovolených. S ročním odstupem Večerník zajímalo, jak se v obci situace vyvinula.

 

Obchodní manažer David Migdal nemovitost ve Víceměřicích koupil v dražbě, nové nájemníky našel v sousedních Dobromilicích, kde byl jejich bývalý dům zbořen. Po přestěhování s nimi byly ve Víceměřicích problémy, zejména pak s nepořádkem kolem pronajatého domu. Ten sám zůstává v katastrofálním stavu, nicméně rodina Danielových si jej pronajímá i nadále. „Myslím, že se nic nezměnilo. Pouze paní Danielová pracovala na obci, nicméně po vypršení smlouvy u nás skončila,“ prozradil Večerníku starosta Víceměřic Eduard Novotný, který pracovní morálku někdejší zaměstnankyně nechtěl komentovat.

Vedení obce zároveň rodině letos pomáhalo s vyřizováním možného oddlužení v rámci tzv. Milostivého léta. „Těch dluhů bylo opravdu hodně,“ potvrdil Novotný, jehož jsme se zeptali také na chování cikánských nájemníků. „Nyní si snad už zvykli, ale bývalo to s nimi tady někdy hodně těžké…,“ reagoval starosta po dlouhém a pečlivém hledání těch správných slov.

Dům oficiálně patří společnosti Comfort reality ostravského podnikatele Davida Migdala. Právě k němu putují peníze, které rodina Danielů pobírá na sociálních dávkách. „Koupil jej v dražbě po jiných romských obyvatelích. Už v té době nebyl vůbec v dobrém stavu a ten se stále zhoršuje,“ komentoval před rokem starosta realitu, která trápí mnohé obce Prostějovska.

Co se týká ostravského podnikatele, toho dle vlastních slov nikdy neviděl. „Pouze jsem slyšel, že podobných nemovitostí i nájemníků má v okolí více. Jedny například ve Vrchoslavicích,“ uzavřel tehdy Eduard Novotný. Inu, i tak se dá…