Tudy skutečně prošly dějiny. Tábor ve Stražisku nechal vybudovat první český starosta Prostějova Karel Vojáček. Od té doby si prošel neskutečnými peripetiemi, v roce 2018 jej odkoupila Hana Zeiningerová. Podnikavá žena se pustila do oprav tehdy již notně zchátralé budovy a neudržovaného okolí. Objekt, na který těžce dopadal STÍN jeho krkolomné MINULOSTI, nyní již minimálně zvenčí získal zpět svou původní krásu. Večerník zajímalo, zda a případně kdy se i se svým okolím otevře veřejnosti?

 

Karel Vojáček tehdejší osadu pro chudé děti po své smrti odkázal městu Prostějov, které jej v polovině šedesátých let minulého století bezúplatně převedlo na Český červený kříž (ČČK). Od té doby se tam každoročně pořádaly prázdninové tábory. Kdo na nich jednou byl, nikdy na ně nezapomněl. Malebné prostředí si zamiloval i herec Ladislav Pešek, který po řadu let v čase letních prázdninách obýval chatu Pampeliška, kolem níž se k areálu tábora přichází. Ten začal chátrat a v roce 2007 jej Červený kříž za více než čtyři miliony korun prodal.

O šest let později se hlavní budova krátce otevřela lidem. Smělé plány na její obnovu však zhatila vážná autonehoda, při které se těžce zranil jeden ze dvou spolumajitelů.

Před pěti roky získala hlavní budova tábora nového majitele, jímž se stala Hana Zeiningerová. Ta se s elánem pustila do oprav a vše vypadalo velice nadějně. Od počátku se hovořilo o tom, že stavba bude sloužit soukromým i komerčním účelům, mimo jiné se plánovalo, že se v místě budou konat svatby. Zajímalo nás tedy, kam se práce po pěti letech posunuly.

„První svatbu se již podařilo zorganizovat, konala se u nás letos v srpnu,“ potvrdila Večerníku aktuálně Zeiningerová s tím, že zatím se jednalo spíše o ojedinělou záležitost. „Vše stále opravujeme, máme představu, jak by to mělo vypadat, snad se vše podaří dotáhnout do zdárného konce. Je to opravdu velký dům, máme jediné štěstí, že navzdory své bohaté historii není památkově chráněný,“ dodala podnikatelka, která na rekonstrukci spolupracuje s brněnskými architekty, kteří se v minulosti podíleli i na pracích na slavné vile Tugendhat zapsané jako památka UNESCO.

Sama majitelka by ve Stražisku v budoucnu ráda pořádala mimo jiné koncerty vážné hudby. „Mohly by probíhat uvnitř i venku. Nějaká jednání s filharmonií již proběhla, ale nic konkrétního zatím domluveno není. Ani sama pro sebe si v tuto chvíli nestanovuji žádné termíny, prostě pomalu postupujeme a uvidíme, jak to vše dopadne,“ poznamenala opatrně Hana Zeiningerová.