Obyvatelé Prostějova odebírající teplo od městské společnosti budou v roce 2024 platit méně než dosud. Cena tepla klesne zhruba o 18 procent. Umožní to nižší ceny energií i uvážlivé investování do moderních technologií.

„Všude se píše o růstu cen energií, my naopak teplo pro naše občany zlevňujeme. V současné složité době to považuji za mimořádně příznivou zprávu a děkuji Domovní správě Prostějov za dobrou práci,“ konstatoval primátor František Jura.

Snížení ceny tepla umožní kombinace více faktorů. Jedním z nich je pokles ceny plynu. Druhým pak spuštění další takzvané kogenerační jednotky, a to na Sídlišti Edvarda Beneše. Tato technologie umožňuje vyrábět zároveň elektřinu a teplo. Teplo městský podnik rozvádí odběratelům, zatímco elektřinu prodává do sítě. „Pokles ceny by mohl být ještě mírně vyšší, kdyby zároveň stát od příštího roku nezvedal daň z přidané hodnoty. Snížení našich výrobních nákladů je asi na úrovni 20 procent, nicméně DPH se zvedá z dosavadních 10 na 12 procent. Proto bude celkové snížení ceny zhruba osmnáctiprocentní,“ dodává ředitel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša.