Dlouhý a těžký boj… Už je tomu sedm let, co si rodák z Nezamyslic David Hepnar vyslechl obzvláště krutou diagnózu. Vyučený automechanik do té doby vedl velmi aktivní život, podnikal, miloval motorky, měl rád společnost a často navštěvoval hudební festivaly. V prosinci roku 2016 se vše změnilo. Davidovi byla diagnostikována smrtelná amyotrofická laterální skleróza známá pod zkratkou ALS, na kterou zemřel například někdejší premiér Stanislav Gross. Jeho rodný městys uspořádal sbírku, která pomohla s rekonstrukcí střechy domu v Dřevnovicích, kde muž žije. Večerník v rámci rubriky STÍNY MINULOSTI zajímalo, jak se jeho příběh odvíjí dál.

 

David Hepnar je tedy, jak bylo zmíněno, rodákem z Nezamyslic, nyní žije s manželkou v nedalekých Dřevnovicích. První příznaky krutého a nevyléčitelného onemocnění ALS zaznamenal v roce 2015, následující rok si vyslechnul krutou diagnózu a od roku 2018 je trvale napojen na umělou plicní ventilaci. Jeho zdravotní stav vyžaduje péči 24 hodin denně, kterou mu obětavě zajištuje manželka Žaneta.

Pět let dýchá pomocí přístrojů

Při chorobě ALS mozek postupně ztrácí schopnost ovládat většinu svalů a pacient postupně zůstává paralyzován, a to při zachování psychických i mentálních schopností. „Navzdory nemoci byl ještě v roce 2017 schopen bourat, stavět, omítat, sekat trávu a dříví do kamen, vařit, uklízet, řídit auto, nakoupit, prostě všechno, co normální chlap dělá. Kdyby to nedělal, mohl si sílu ušetřit, ale on tím všem dokazoval, že bojuje a nevzdá se. Ten rok musel prodat svou motorku, která byla jeho život, protože již neměl sílu na stroji jezdit,“ prozradil nám před časem Davidův bratr Jiří Hepnar s tím, že s postupující nemocí musel David práce na domě přerušit.

V únoru 2018 již David bojoval se svými silami, hodně času prospal a musel být hospitalizován v nemocnici. Od té doby je odkázán na přístroje, které mu umožňují dýchání. Veškerá péče byla dlouho na Davidově manželce, která se naučila obsluhovat plicní ventilaci a měnila výbavu pro výživu přes břišní stěnu do žaludku a tracheostomii. Pak se stal malý zázrak a do celé situace se vložila organizace Dech života, která zajistila vše potřebné, včetně lékaře a občasného hlídání.

Pod novou střechou

Přede dvěma roky městys Nezamyslice vypsal pro pana Davida Hepnara finanční sbírku, na kterou oficiálně dohlížel Olomoucký kraj. Podařilo se vybrat 467 830 korun. Tyto peníze byly kompletně využity na nezbytnou opravu střechy domu v Dřevnovicích. S jejím bouráním pomáhali hasiči z Nezamyslic, na zbytek prací si rodina najala firmu. Konečný rozpočet přesáhl 600 000 korun, rodina tedy musela doplácet i ze svého.

„Vše se podařilo zvládnout do konce uplynulého roku. Od té doby jsem Davida Hepnara neviděl, pokud mám správné informace, tak jeho zdravotní stav zůstává zhruba stále stejný. O nějakém zlepšení bohužel v tomto případě nemůže být řeč,“ reagoval aktuálně na dotaz Večerníku starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček.