Tady řidiči pořádně hazardují. A to nemusí jet ani příliš rychle. Tzv. „stará“, tedy silnice spojující Prostějov s Olšany, je dlouhodobě v havarijním stavu. Její rekonstrukce je však s ohledem na vyšší počet vlastníků v nedohlednu. Nelze vyloučit ani variantu, že by tato místní komunikace mohla být coby veřejná cesta v budoucnosti zcela uzavřena.

 

Všichni o tom vědí, ale nikdo s tím nic neudělá. Tak by se dala stručně popsat situace se stavem „staré“ silnice mezi Prostějovem a Olšany. Po ní se řada lidí kvůli věčně ucpané dálnici D46 zvykla jezdit do Olomouce a na dálnici najíždět teprve v Olšanech. Jenže v takovém případě musí být více než opatrní. Stav silnice rozhodně neumožňuje sešlápnout plynový pedál až k podlaze. Není ani divu, že se na ní stalo hned několik nehod, tou nejtragičtější byla havárie tehdy jednadvacetileté Zdeňky Kotyzové, která se po vážném úrazu vrátila na úroveň zhruba tříletého dítěte. Přestože od havárie koncem letošního ledna uplyne už devět let, stav neudržované silnice se od té doby rozhodně nezlepšil. Ba právě naopak. „Co se týče pozemků v majetku obce Olšany, tak na nich je silnice opravena. Problém vězí v tom, že dál vede po pozemcích ve vlastnictví soukromých zemědělců nejen z Olšan, ale i ze Smržic. Kousek patří dokonce státu. A nikdo z nich nemá zájem domluvit se a silnici opravit,“ uvedl nás do problému starosta Olšan Milan Elfmark.

Smržice danajský dar nechtějí

Kromě Olšan vede cesta také po katastru Smržic. Ty se však do ní rozhodně investovat nechystají. „O špatném stavu silnice víme, už jsme to řešili i s policisty. Jedná se zkrátka o místní komunikaci, kterou řidiči využívají na vlastní nebezpečí,“ vyjádřil se starosta Smržic Aleš Moskal. Obec Smržice rekonstruovat rozhodně nic nehodlá, ostatně aktuálně ani není vlastníkem pozemků, po nichž silnice vede. „O jejich odkup zájem nemáme, byl by to danajský dar. Pokud chce Olomoucký kraj udržet silnici jako objízdnou trasu pro případ uzavření dálnice, měl by pozemky vykoupit a silnici spravit,“ navrhl smržický starosta.

Lepší špatná než žádná

Pokud se tedy nic nestane, je reálné, že silnice pro veřejnou dopravu kvůli svému havarijnímu stavu ohrožujícímu bezpečnost bude zcela uzavřena. „Jsme rádi, že cesta je alespoň taková, jaká je. Podnět na její uzavření jsme dosud neobdrželi. Určitě by bylo lepší ji opravit než uzavřít,“ komentoval vedoucí odboru dopravy prostějovského magistrátu Jan Vejmělek.