Na poklidnou vánoční službu mohli letos hasiči v Olomouckém kraji zapomenout. Během dne totiž museli řešit více než 130 výjezdů, jednalo se převážně o popadané stromy v důsledku silného větru, potíže způsobil i tající sníh, což se promítlo do zvýšené hladiny řek. Řešit museli také dva požáry v rodinných domech, oba na Prostějovsku, konkrétně v Hradčanech-Kobeřicích a Vrbátkách.

 

 Drtivá většina případů byla kvůli padajícím stromům, které nevydržely nápory silného větru, ale nechyběly ani požáry. Jeden z nich byl ohlášen večer v Hradčanech-Kobeřicích. „Zahoření vánočního věnce, naštěstí bez většího rozšíření, bylo uhašeno před naším příjezdem. Ve Vrbátkách došlo k zahoření v obývacím pokoji, nejspíše od elektrického zařízení,“ potvrdil informace mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Především ve Vrbátkách se jednalo o větší zahoření a obývací pokoj byl na svátky neobyvatelný. O tento nechtěný zážitek se podělila na sociálních sítích dcera poškozených rodičů. „Tak moc jsem se na letošní Vánoce těšila, že budeme všichni spolu. A pak v poledne na Štědrý den telefonát, že naši vyhořeli, bratra veze sanitka s pořezanou nohou. Bezmoc. Díkybohu se nic horšího nikomu nestalo, z majetku to ale odnesl obývák, kde jsme se měli všichni sejít,“ stálo v jejím příspěvku.

Pomoc na sebe nenechala dlouho čekat a znovu se potvrdilo, že lidé drží při sobě. „Pomoc sousedů, přátel a kamarádů je neskutečná. Pracuje tu každý, kdo má ruce a nohy. Všem za to děkujeme,“ doplnila ve svém příspěvku, kde požádala ještě o pomoc se zasklením oken a vstupních dveří, což se nakonec podařilo také vyřešit.