Tady je sportovců ráj. Areál za sokolovnou v Čelechovicích na Hané nabízí už řadu let multifunkční hřiště s umělým povrchem, kde si lze zahrát třeba fotbálek. Hned vedle něj letos na podzim vyrostla asfaltová pumptracková dráha. Jedinečné sportoviště vzniklo jako vůbec první na okrese a po Litovli teprve druhé v celém Olomouckém kraji. Zkolaudováno bylo začátkem loňského listopadu a jen o pár týdnů později v místě dokončili tzv. skillcentrum. Obě atrakce nesou název Trilobit a nepochybně poslouží i jako inspirace pro vedení dalších obcí.

 Pumptracky jsou zábavná sportoviště pro děti od tří let i pro dospělé. Na asfaltovém povrchu se však mohou vyřádit nejen majitelé BMX či horských kol, ale také jezdci na koloběžkách, skateboardech, longboardech či inline bruslích. Dráhu lze projíždět bez šlapání či odrážení. Okruh je tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, které umožňují udržovat a zvyšovat rychlost. Kolo nebo koloběžka bývají poháněny tzv. pumpováním, tedy střídavým tlakem na přední a zadní kolo.

Asfalt je rychlejší i méně náročný

V uplynulém roce byla pumptracková dráha otevřena také v sousedství sportovní haly Sportcentra – DDM na okraji Prostějova poblíž cyklostezky ve směru na Smržice. Zatímco její povrch tvoří udusaná hlína, v Čelechovicích se jako teprve druzí v kraji rozhodli pro asfaltovou variantu. A nemohou si ji vynachválit. „Jízda po ní je rychlejší, a navíc areál neklade takové nároky na údržbu, nemusí se tady například vytrhávat plevel,“ srovnal duchovní otec celého projektu a místostarosta Čelechovic na Hané Vít Buriánek s tím, že největší zážitek z jízdy na pumptracku nabízí jízda na kole BMX.

Tím však v Čelechovicích neskončili. Ještě před koncem uplynulého roku se jim hned vedle pumptracku podařilo dokončit tzv. skillcentrum. Překážková dráha tvořená úzkými dřevěnými lávkami doplněnými o řadu vychytávek v podobě kladiny, „stříšky“ či dalších komplikací prověří schopnosti cyklistů zase jiným způsobem. „Pro její projetí je třeba v první řadě umět držet balanc,“ přiblížil Vít Buriánek s tím, že při dodržení základních pravidel není jízda po pumptracku ani překážkové dráze nijak nebezpečná a vyzkoušet ji může skutečně každý.

Do Čelechovic na kole snadněji

Oficiální otevření nových atrakcí plánují v Čelechovicích na jaro. Už v průběhu tohoto roku také chtějí, aby dojezd do obce byl pro cyklisty výrazně komfortnější. „Měla by se začít stavět cyklostezka mezi naší obcí a sousedními Smržicemi, která naváže na stezku vedoucí od Prostějova,“ upozornil Vít Buriánek.

Výhledově by zde rádi vystavěli cyklostezku ve směru na další sousední obce, jimiž jsou Třebčín a Kostelec na Hané. „V prvním případě jsme již dohodnuti, naopak zástupci Kostelce na Hané odmítli na naši část cyklostezky navázat. Dle jejich vyjádření další cyklostezku nepotřebují, protože jedna k nim už vede od Prostějova. Proto by naše část měla minimálně nějaký čas končit na hranicích katastru u kostelecké ČOV,“ uzavřel Buriánek.