Vězení člověka změní. Někdy k lepšímu, obvykle k horšímu. Ale z jeho bran každý vychází jako jiný člověk. Pavlu Ircingovi (32) pobyt za mřížemi zatím očividně prospívá. Zatímco na svobodě řadě lidí prodával nebezpečný pervitin, za mřížemi našel nejen zaměstnání, ale i čas, aby uplatnil své výtvarné nadání. To nejhoršího jej tak zřejmě čeká až po propuštění na svobodu.

 

Na první pohled byste to do něj neřekli. Na svobodě působil Pavel Ircing jako celkem sympatický mladý muž. Bohužel propadl drogám, které prodával různě po Prostějově. K jeho rajónům patřilo zejména sídliště Hloučela. Za to byl opakovaně odsouzen do vězení. Poprvé byl z basy propuštěn v květnu 2019, k nápravě to nevedlo a zhruba za dva roky se to samé opakovalo. Před více jak dvěma lety byl odsouzen na 42 měsíců. Bohužel pro něj se nástupu do věznice vyhýbal a zamířil tam až po policejní razii, která proběhla koncem srpna 2021 v Tylově ulici.

Pavel Ircing z Prostějova prošel ve vězení detoxem. Přestože se mu tedy za mříže rozhodně nechtělo, paradoxně mu život bez drog i bez „kamarádů“ se spoustou volného času svědčí.

„Už při svém prvním trestu jsem začal pomáhat v kuchyni, nyní jsem se postupně propracoval až do závodní jídelny pro zaměstnance věznice,“ zvěstoval dobré zprávy Pavel Ircing, s nímž se nám podařilo telefonicky spojit.

Po nástupu prošel detoxikací, než se mohl zapojit do pracovního procesu, trvalo to rok a půl. „Delší trest by tu byl bez práce nesnesitelný. I tak mám dost času, abych mohl o sobě hodně přemýšlet. Bez drog mám na spoustu věcí jiný pohled,“ svěřil se Pavel Ircing, který kromě práce ve vězení využívá svého výtvarného talentu. Kromě kreslení portrétů vymodeloval z chleba nádherné růže, které také vlastnoručně koloroval.

Na svobodu by se měl dostat až v září 2025. „Přiznám se, že mám obavy, jaké to pak bude. Ale věřím, že už to konečně zvládnu,“ uzavřel odhodlaně Pavel Ircing, jenž ten největší boj má teprve před sebou.