Hladiny rybníků či vodních nádrží se pokryly vrstvou ledu. Při kolísajících teplotách nemusí být pohyb po zamrzlém povrchu vždy zcela bezpečný. 

Proto doporučujeme na led vstupovat s opatrností. V případě, že se dostanete do svízelné či nebezpečné situace, přinášíme vám pár rad, jak reagovat:

Podrobnější informace najdete zde

V zimních měsících všichni hasiči zařazení ve výjezdových jednotkách absolvují výcvik záchrany z ledu. Na videu se tak můžete podívat na výcvik na retenční nádrži v Uničově, kde má v současné chvíli ledová vrstva asi 8 centimetrů.

Hasiči zde trénovali různé metody záchrany tonoucího a jeho transport na břeh. Zajistili tonoucího v bezvědomí a také člověka, který je při vědomí a spolupracuje. Využili různé záchranné metody a prostředky, jako například nastavovací žebřík či házecí pytlíky. Při reálném zásahu by taktiku záchrany ovlivňovalo mnoho faktorů, jako je například charakter a tloušťka ledu, stav tonoucího, jeho vzdálenost od břehu, počet zachránců, klimatické podmínky atd. 

Součástí výcviků bývá také nasazení nafukovacího člunu, pokud to přírodní podmínky a ledová vrstva dovolí.

V souvislosti se záchranou z vody či ledu se pravidelně snažíme do odborné přípravy zařazovat moderní postupy či prostředky, které by mohli náš zásah urychlit a zefektivnit.

 

V praxi se setkáváme s případy, kdy  pomáháme přimrzlým zvířatům nebo zachraňujeme psy, kteří se zaběhli na led. Občas řešíme i dramatičtější situace, kdy je po proboření do ledové vody v ohrožení lidský život. Takto jsme například zachraňovali ženu, která se na nestabilní led vydala pro svého psa, který se probořil do jezera Poděbrady nedaleko Olomouce.