Do problémů člověka nedostanou jeho vášně, ale jeho vlastní neschopnost je ovládnout.

Přesně to stoprocentně platí pro Ivo Makulu (29). Rodák z Orlové podvedl na internetu obrovské množství lidí, mnozí z nich pocházeli i z našeho regionu. Sliboval jim přitom dodání zboží, které jim nikdy neposlal. Hodně přes milion korun pak rozházel nejen v kasinech, ale i ve virtuálních hernách.

PROSTĚJOV Vše podřídil jedinému, a sice touze dostat se snadno a rychle k penězům. Jeho hráčská vášeň jej však zcela ovládla. Kvůli ní neustále lhal a využíval všechny lidi kolem sebe. Do zásadních problémů dostal i svoji partnerku, na jejíž konto si nechával posílat peníze ze svých podvodů. Podobným způsobem tak činil i u své nejbližší rodiny, přátel i náhodných známých. Uplynulé úterý 16. ledna předstoupil Ivo Makula před prostějovský soud.

Ivo Makula pochází z Orlové, je svobodný a bezdětný. Sice nedokončil ani střední školu, na první pohled však působí bystrým dojmem. Mluví rychle a celkem přesvědčivě. Stal se však obětí své vlastní závislosti na hazardu. „Nejprve jsem okrádal svoji rodinu a své nejbližší. Pak jsem začal obírat ostatní. Bylo mi to úplně jedno, nic mě nedokázalo zastavit, byla to posedlost. Hrál jsem prakticky pořád na mobilu, chodil do kasin. Občas jsem vyhrál třeba sto tisíc, ale za dvacet minut jsem se do kasina vrátil a všechno tam prohrál,“ svěřil se Makula. Kolik celkem prohrál, Makula konkrétně neprozradil. „Bylo to určitě přes milion korun,“ naznačil pouze.

Podvody na internetu

Aby měl peníze na ukojení své vášně, začal podvádět na internetu. Díky své výmluvnosti a znalosti počítačových technologií si dokázal zajistit přístup k e-mailu dalších lidí, změnil jejich přihlašovací údaje a následně začal pod jejich identitou nabízet na portálech sbazar.cz a bazos.cz nejrůznější zboží. Platbu vždy požadoval předem, žádné zboží ovšem nikdy nedodal. Do svých podvodů dokázal zatáhnout až neuvěřitelné množství lidí, od nichž vymámil čísla jejich bankovních účtů. Na ně si pak nechával posílat peníze za zboží, které nikdy nedodal. „Vždycky jsem jim řekl, že jsem něco vyhrál a potřebuji si to nechat poslat na jejich účet,“ vysvětlil obžalovaný.

Volný vztah

Nejčastěji to bylo na účet jeho partnerky, se kterou udržoval tzv. volný vztah. „Občas mě navštěvovala, když jsem něco vyhrál, dal jsem jí nějaké peníze,“ popsal v souvislosti s o šest let starší N. H., která byla obžalována spolu s ním.

Oba shodně tvrdili, že rozvedená matka jednoho dítěte, na které má platit alimenty, o žádných podvodech nevěděla a že se navzdory četným exekucím o stav svého konta ani nezajímala. Ať už to bylo jakkoliv, za obrovské množství podvodů na internetu byl Ivo Makula opakovaně odsouzen nejrůznějšími soudy po celé republice. Přitom například v Karviné figurovalo neuvěřitelných 953 poškozených.

Čekají jej další soudy

Zatím byl odsouzen k celkem 42 měsícům vězení, dosud si odseděl necelý rok. Nicméně tím to pro něj zdaleka nekončí. V Prostějově byl obžalován z dalších 15 podvodů, což v kontextu jeho další trestné činnosti je pověstné „zrnko“ v poušti. „Všechno jsem to udělal tak, jak je popsáno v obžalobě,“ přiznal se Makula, jehož čeká ještě několik soudů v různých koutech republiky. Prostějovský soud dosud v celé věci nerozhodl, hlavní líčení bylo odročeno na březen.