Velice těžký začátek roku prožívají ve Vranovicích-Kelčicích. V obci totiž krátce po sobě došlo k vykradení hned několika domů. Lidem tak k vráskám způsobeným koronavirem přibyly ještě další, tentokrát zapříčiněné zatím neznámými zloději. „Je to blbá situace. Lidé mi volají o informace, ptají se. A mají obavy,“ konstatuje starostka obce Irena Blažková. Po zlodějích nyní pátrá republiková policie.

 

Minimálně v jednom z případů si pak zloděj kromě hotovosti odnesl z domu i šperky. „Dům prohledal a odcizil z něj finanční hotovost a šperky. Škody způsobené odcizením a poškozením domu jeho majitel předběžně vyčíslil na více než sto tisíc korun,“ informoval František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Také další případy se podle slov starostky staly za bílého dne. „Pro jistotu jsme se ale rozhodli posílit veřejné osvětlení. A v rozhlase nabádáme lidi, aby byli ostražití,“ upozorňuje Irena Blažková.

Občané si samozřejmě problémů se zloději všimli. V obci je to nyní velké téma. „Teď zvonili policisté u nás, zda máme kamery a jestli fungují. A s tím, že ve Vranovicích už vykradli tři domy. Když jsem to říkala sousedovi, tak prý i ve Vřesovicích kradli,“ prozradila Večerníku Barbora, jedna z obyvatelek obce, která si nepřála uvést své příjmení. „Jsou tady kluci, co si rádi přidají do těla. Ale že by byli něco podobného schopní udělat? To nevím,“ dodává žena, která podle svých slov byla před lety též vykradená.

„Vím o třech vybraných domech. Ale nic dalšího k tomu nevím,“ potvrzuje nám další obyvatelka vesnice, že mezi bydlícími ve Vranovicích-Kelčicích začínají panovat obavy.

Někteří lidé pak připustili, že mají strach o svůj majetek. Další to berou více v klidu. „Není to poprvé a určitě ani naposledy. Co s tím naděláte?“ svěřila se postarší žena.

Vykrádání domů, které je samo o sobě zločinem, ale vzhledem k celkové situaci ve společnosti přišlo v nejhorší možnou dobu. „Nic takového si zde za celá léta nepamatuji,“ kroutí hlavou starostka obce Irena Blažková.

„Pachatelům v případě dopadení a prokázání viny hrozí až osmiletý trest,“ připomněl policejní mluvčí, že se republika nachází v nouzovém stavu a protizákonné skutky jsou hodnoceny přísnější sazbou.