Konec týdne i začátek nového znamenal vážné dopravní komplikace vinou silné ledovky, jakou místní region už dlouho nepamatuje. Už neděle znamenala velké problémy především na severu regionu. V pondělí se situace po masivních srážkách ledu během noci ještě zhoršila a zasáhla celé území Prostějovska. Mimo uzavřených silnic, měly velké problémy také vlakové spoje a místní občané měli co dělat, aby se vůbec dostali do práce, některým se do ní ani nepodařilo dorazit, nebo řešili pozdní příchod.

Už sobotní podvečer předznamenal první problémy, kdy se ke sněžení přidal také déšť a teploty hluboko pod bodem mrazu působily první komplikace. Velmi špatná situace byla v průběhu neděle především v oblasti Protivanova, kde se lidé nemohli dostat nikam. Kromě namrzlých silnic se jednalo také o problémy s padajícími stromy, které silnice dočasně uzavřely. Dalším neprůjezdným místem byla cesta z Výšovic do Bedihoště, která však jen těžko někoho, kdo tuto cestu z kostek zná překvapí.

Nedělní problémy se podařilo silničářům společně s hasiči ještě během krátké doby vyřešit. Během noci se však situace ještě zhoršila. Zatímco o víkendu padal především déšť se sněhem, začátek týdne se nesl ve znamení ledu, kterého napadlo dobrých pár centimetrů. Pondělí ráno tak znamenalo dopravní komplikace po celém regionu a lidem bylo doporučováno, aby raději zůstali doma, pokud nejde o neodkladné záležitosti. Komplikace byly hlášeny nejen na vesnicích, ale také ve městě. Na vesnicích téměř každý větší kopec znamenal problém. Silnou vrstvu ledu také nevydržela řada stromů. Silničáři i hasiči tak měli po celý den opravdu neskutečné množství práce, aby se podařilo vše znovu zprůjezdnit. Počasí navíc přílišné zlepšení neslibuje ani během následujících dní, kdy by se situace neměla zlepšovat.