Případ loňského loupežného přepadení pošty v Bedihošti začal v úterý projednávat brněnský krajský soud. Obžalovaným je dosud bezúhonný Adam Zelinka (34), který se k činu přiznal a přepadené poštovní úřednici se na dálku omluvil. „K loupeži se přiznávám a moc se omlouvám poškozené. Trest si zasloužím,“ prohlásil mladý muž v úterý u krajského soudu. Odpuštění se však asi nedočká. Pětapadesátiletá pošťačka se procesu neúčastnila a lupiči jen na dálku vzkázala: „Ať se smažíš v pekle!“

V pravé poledne

Do bedihošťské poštovní pobočky vstoupil Zelinka loni 20. dubna v pravé poledne. Poštovní úřednice chtěla zrovna zamknout dveře kvůli polední pauze. Muž však vsunul do dveří nohu, takže nešly dovřít. Ženu potom chytil kolem krku a násilím odvlekl za přepážku. Tam jí dal do ruky igelitovou tašku a přikázal, aby do ní dala veškerou hotovost. „Pracovnice v obavě o život poslechla a udělala, co jí pachatel řekl. Před odchodem jí nařídil, aby si lehla na zem, kde jí stahovací páskou svázal ruce a nohy. Potom vzal klíče od budovy, uzamkl hlavní vchodové dveře a místo opustil,“ sdělila bezprostředně po loupeži policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Zbraň neměl

Jak Večerník zjistil, lupič poštovní úřednici neohrožoval žádnou zbraní. Po jeho odchodu se ženě podařilo vstát a telefonem přivolat pomoc. Po lupiči zůstala řada stop, a to včetně videozáznamu, který celý zločin zachytil. Policisté pak během několika týdnů pachatele vypátrali a zadrželi.

Měl dluhy, loupeží si ale nepomohl

Adam Zelinka u soudu dále prohlásil, že loupež nijak neplánoval. Podle jeho slov šlo o zkrat. „Dlužil jsem asi milion korun,“ řekl s tím, že kvůli dluhům už nevěděl kudy kam. Přepadením bedihošťské pošty si ale moc nepomohl. Ve zmíněné igelitové tašce si odnesl jen necelých 63 tisíc korun.

Dříve hrdina, nyní lump

Mladý muž byl přitom vnímán okolím jako slušný člověk a hrdina. U soudu mimo jiné zaznělo, že v roce 2014 dokonce zachránil život ženě, která v Otrokovicích bezvládně ležela na chodníku, nikdo z kolemjdoucích se však ani nezastavil. Zelinka jako jediný zavolal záchranku a ještě před jejím příjezdem vytáhl ženě zapadlý jazyk, čímž se mu dotyčná odměnila bezděčným kousnutím do prstu. Muži na něm dodnes zůstala jizva. Nyní ovšem čelí obžalobě z loupeže a hrozí mu trest od pěti do dvanácti roků kriminálu, protože přepadená poštovní úřednice dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.