Když začátkem roku 2019 Krajský soud v Brně pravomocně rozhodl o neplatnosti smluv mezi developerskou společností Manthellan a statutárním městem Prostějov na výstavbu obřího obchodního centra Galerie Prostějov, zdálo se, že po celém projektu za více než miliardu korun se navždy slehne zem. Ale kdepak! Developer, který má za sebou i úspěšné projekty, například olomouckou Šantovku, nyní požaduje po městu 320 milionů korun! Minulé úterý tento požadavek již podruhé řešil senát Okresního soudu v Prostějově.

 

Senát prostějovské soudu, kterému předsedá soudce Milan Šišma, se požadavkem Manthellanu poprvé zabýval už v listopadu loňského roku. Minulé úterý pak poprvé za nebývalého zájmu novinářů i televizních štábů. „Společnost Manthellan předložila na pět set listinných důkazů. Nárokuje si celkovou částku 320 milionů jako odškodné za ušlý zisk.

 

 

Jak avizujeme na třetí straně dnešního vydání Večerníku, minulé úterý se u Okresního soudu v Prostějově uskutečnilo v pořadí již druhé jednání ve sporu mezi developerskou společností Manthellan a statutárním městem Prostějov. Developer si nárokuje částku 320 milionů korun, kterou vyjádřil údajné výdaje na projekt Galerie Prostějov a také ušlý zisk. Jak známo, už před pěti lety Krajský soud v Brně zneplatnil všechny smlouvy mezi Manthellanem a prostějovským magistrátem, které se týkaly výstavby obchodního centra u Špalíčku.

O úterní jednání u Okresního soudu v Prostějově byl enormní zájem mezi novináři, do soudní síně dorazily i dva televizní štáby. „Budeme dnes probírat 469 listinných důkazů, které předložil žalobce ve snaze prokázat, že v celé záležitosti skutečně utrpěl finanční ztrátu. Půjde o složitý spor, který se táhne už více než patnáct let. Pro soud bude důležité zjistit, proč se i za souhlasu radnice změnily podmínky vyplývající ze zadání výběrového řízení a co všechno proběhlo na schůzce mezi představiteli města a společnosti Manthellan v roce 2010. Z toho důvodu budou v dalším projednávání sporu předvoláni bývalí primátoři Prostějova Jan Tesař a Miroslav Pišťák a rovněž bývalí místostarostové Vlastimil Uchytil s Pavlem Drmolou. Žalobce si nárokuje 320 milionů korun. Ovšem úkolem soudu bude zjistit i to, proč od roku 2010 do roku 2017 takzvaně ani nekopl do země,“ uvedl během úterního přelíčení předseda senátu Okresního soudu v Prostějově Milan Šišma.

Bezmála tříhodinové soudní jednání bylo víceméně nudné, společnost Manthellan prostřednictvím právního zástupce Vladimíra Polácha předkládala jeden údajný důkaz za druhým. „Písemně jsme doložili soudu veškerou činnost společnosti Manthellan právě od roku 2010 do roku 2017. Není pravda, že jsme byli nečinní a vykašlali se na projekt Galerie Prostějov. Vždyť ještě v roce 2015 při soudu s Priorem město Prostějov celý náš projekt obhajovalo a trvalo na jeho realizaci,“ pronesl advokát Vladimír Polách. „Město Prostějov se dlouho chovalo seriózně, ale po sedmi letech postupně trpělivost přetekla,“ zareagovala právní zástupkyně města Prostějova Ivana Hučínová.

Soudce Milan Šišma celé jednání odročil na 14. května tohoto roku.