Nedávno uplynulo 333 let, co byl dostavěn zámek v Plumlově. Od té doby na jeho fasádě neproběhly žádné větší úpravy. A podle toho také vypadá. Město Plumlov, které zámek vlastní, si je nezbytnosti rekonstrukce dlouhodobě vědomo.

Ostatně už před sedmi lety na ni nechalo zpracovat rozsáhlý projekt. Jenže jeho realizace zřejmě přijde na hodně přes 100 milionů korun, což si město ze svého rozpočtu zdaleka nemůže dovolit. I proto se řadu let rozhlíželo po dotacích. Nyní se konečně dočkalo. Jisté ovšem je, že ani dosud přislíbených 56,8 milionu korun na kompletní opravu fasády stačit nebude.

Město Plumlov vlastní zámek už skoro třicet let. Stejně dlouhou dobu se hovoří o potřebnosti jeho rozsáhlé rekonstrukce. Zásadní průlom přišel předloni v listopadu, kdy byl zámek vyhlášen národní kulturní památkou. Stalo se tak pět let poté, co město požádalo o zapsání. Plumlovský zámek se tím po prostějovském Národním domě stal teprve druhou památkou s nejvyšší možnou ochranou státu na Prostějovsku.

Kromě velkého symbolického významu si město od toho slibovalo zejména přísun nezbytných financí. Ostatně již před více jak sedmi lety byl dokončen projekt na celkovou opravu fasády zámku včetně restaurátorských prací na sloupech a obnovy štuků. Počítá se v něm i s výměnou oken a úpravami nádvoří zámku. Náklady na jeho realizaci byly už v roce 2016 vyčísleny na 95 milionů korun. Jaké by byly za současných podmínek, dosud stanoveno nebylo. Dlouhou dobu se Plumlovu na finanční prostředky z dotací nedařilo dosáhnout. Nyní se vše konečně pohnulo o pořádný kus dopředu. „Obdrželi jsme dokument, z něhož vyplývá, že bychom měli dostat dotaci 56 800 000 korun na opravu fasády,“ potvrdila plumlovská starostka Gabriela Jančíková. Ani tyto nepochybně „velké“ peníze kompletní opravu pravděpodobně nezajistí. „Jednáme dále o finanční podpoře z Olomouckého kraje a z Ministerstva kultury ČR,“ dodala Jančíková. Jisté je, že se město rozhodlo vypsat výběrové řízení na firmu, která by práce měla provést. „Zajímají nás aktuální reálné náklady na realizaci připraveného projektu. Pokud by pro nás byly přijatelné a zároveň bychom se domluvili na dalším financování, nelze vyloučit, že bychom s rekonstrukcí zámku mohli začít už letos,“ uzavřela Gabriela Jančíková.

 

jak šel čas s plumlovským zámkem...

1273                první zmínka o plumlovském hradu

1643                dobytí hradu švédským vojskem

1680–1688     stavba zámku

1690                ustávají práce na zámku

1850                v zámku fungoval plumlovský okresní soud

1867–1869     byla restaurována fasáda

1931                přešel do vlastnictví státu

1965                zpevnění poškozených zdí

1994                přešel do majetku obce Plumlov,

2001                kompletní oprava střechy

2016                dokončení projektu na opravu fasády

2016                zámek postihl požár střechy

2017                město podalo žádost na seznam národních kulturních památek (NKP)

2018                zpřístupněno 4. patro zámku s expozicí nábytku

2022                zámek byl prohlášen národní kulturní památkou