Už jsme si zvykli, že ve městě můžeme potkat zajíce, bažanta, lasici, kunu a další volně žijící zvířata, mezi které patří i černá zvěř. Ovšem takový podnájemník, který se usadil ve dvorním traktu jednoho z domů na náměstí Spojenců, tady ještě viděn nebyl. Je jím zrzavá liška Bystrouška, kterou se zatím marně pokouší odchytit městští strážníci.

„Obyvatelé nás oslovili  s prosbou o odchyt. Máme tam umístěn sklopec, zatím se ale zrzku chytit nepodařilo,“ sdělil Večerníku ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. Jak redakci potvrdil jeden z místních, lišku původně považovali za zatoulaného psa.

Podle myslivce Jana Tomana není přítomnost šelmičky z rodu psovitých u lidských obydlí žádnou výjimkou: „Lišky obecné jsou všežravé, loví myši, drobný hmyz, šneky nebo žížaly, ale i   žáby, občas zajíce divokého a různé ptáky. Pochutnají si i na ovoci. Ve městě pak vybírají odpadky u popelnic či hledají potravu v kompostech. A noru klidně vymění za jednoduché obydlí pod zahradními domky, chatkami, skalkami a podobně.“

Zrzavá krasavice sice na lidi neútočí, je ale nebezpečná jinak. Může totiž přenášet vzteklinu,   tasemnici liščí, psinku či prašivinu.